Billede af dreng i vandkanten

Her finder du 5 gode råd til, hvordan i får det bedste ud af sommerferien

De fleste børn bliver, ligesom voksne, trygge ved at vide, hvad der skal ske og har behov for struktur. Husk derfor at formidle dagens og ugens planer i børnehøjde. Skab luft i aktiviteterne til at lave ingenting, det er ok at kede sig.

Lad det enkelte familiemedlem bestemme og deltage i aktiviteter på skift, fx madlavning eller et spil. Er der søskende med stor aldersforskel, kan det være en god idé at splitte sig op i hold i forhold til enkelte aktiviteter og ønsker.

Ferie er lig med tid sammen. Husk at nærvær ikke nødvendigvis behøver at være underholdning i Disneyland eller ensbetydende med at se både Eiffeltårnet og Pompei. Det kan også være at lave mad sammen i sommerhuset, at plukke bær, en cykeltur – eller at se en god film mens regnen siler ned udenfor.

Smid dig på sofaen og læs en bog, mens dit barnet sidder og tegner ved siden af. Det er også hyggeligt at være sammen hver for sig.

Børn skal ikke bestemme, men de må gerne få indflydelse på, hvad de skal lave, og hvem de gerne vil være sammen med. Måske er det en god ide at invitere en ven med?  På den måde giver man dem mulighed for at glæde sig.

Det vi hører fra de børn, der ringer til Børnetelefonen, er, at de også rigtig gerne vil være sammen med de voksne og opleve, at deres mor eller far ikke har travlt.

Når en familie, der har hver sin hverdag, pludselig er sammen 24 timer i døgnet tre uger i træk, opstår der gnidninger. Indstil dig på, at selv om det er ferie, er der også dårlige dage og konflikter mellem søskende og mellem forældre og børn. Til gengæld har du tid til at løse konflikterne på en god måde. Vær rummelig og anerkendende og stå fast, når der er brug for det.

Det kan ødelægge nærværet og samværet, hvis både den ældre og yngre generation hele tiden skal tjekke deres Instagram og Facebook. Stil krav til hinanden om at lægge de elektroniske dimser helt væk i løbet af dagen.