5 gode råd til forældre om “Momo Challenge”

Børn og unge i Danmark er skræmte over fænomenet “Momo Challenge”. Derfor er det vigtigt, at de voksne er med til at aflive myter, berolige og støtte – og til at hjælpe børnene hvis de skulle få en henvendelse fra nogen, der kalder sig Momo eller på anden måde prøver at skræmme dem.

Det siges om Fænomenet “Momo Challenge”, at en uhyggelig profil på forskellige sociale medier kontakter tilfældige børn og unge og opfordrer dem til at deltage i en challenge – en række af udfordringer. Hvis ikke barnet vil deltage, truer personen med at dræbe barnets familie. Medier over hele verden skriver om børn, der er blevet drevet til selvmord – som den sidste og endelige challenge.

Det er svært at sige, hvad der er op i ned i internetfænomener som “Momo Challenge”, men det ændrer ikke på, at børn og unge er skræmte af historien.

Her finder du 5 gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn om Momo Challenge og til, hvordan I kan håndtere det, hvis dit barn bliver skræmt online.

5 gode råd til forældre om “Momo Challenge”

Fortæl dem, at de selvmord, der bliver skrevet om, ikke nødvendigvis er på grund af Momo Challenge. Det er ikke bekræftet, at de selvmord, medierne skriver om, rent faktisk skyldes Momo Challenge. Det kan sagtens være fake news. Det var f.eks. tilfældet for halvandet år siden, hvor et lignende internetfænomen kaldet ”Blue Whale” stjal overskrifterne. Det er vigtigt, at børn får den viden, så de ikke går og er bange.

Fortæl børnene, at hvis nogen de ikke kender kontakter dem på sociale medier eller SMS, så skal de blokere dem og vise beskederne til de voksne. Det er en god ide at gemme screenshots fra telefonen til at dokumentere for f.eks. politiet eller det sociale medie.

Hvis en person truer med at gøre dig eller din familie ondt, er det ulovligt og strafbart. Det skal meldes til politiet. Hjælp barnet med at anmelde det til den lokale politistation. Her hjælper dokumentation i form af screenshots og chatlogs rigtig meget i efterforskningen.

Børn, der kontakter BørneTelefonen, fortæller, at de frygter repressalier fra forældrene, hvis de fortæller, at de har været inde på en side eller været i dialog med en fremmed online. Sig til dit barn: ”Hvis du ser noget på din telefon, der gør dig bange, så vil jeg rigtig gerne have, at du fortæller mig det. Jeg lover, at jeg ikke bliver sur.”

Tal med dit barn om, hvordan barnet kan være med til at afdramatisere historien. Så hvis barnet ønsker at advare sine venner, så hjælp barnet med at formulere sig, så budskabet bliver, at det her ikke er virkeligt – det er nogen, der er ude på at skræmme andre.