Videoen, der viser drabet på en kvinde, der var på ferie i Marokko i december, er blevet delt på de sociale medier. BørneTelefonen har fået henvendelser fra børn, der har fået tilsendt videoen og er kommet til at se den.
Politiet har sigtet 14 personer for deling af videoen. To af de sigtede er under 15 år gamle.
Det er vigtigt, at man ikke deler indhold som drabsvideoen fra Marokko. Det er både ulovligt og dybt ubehageligt at se den. Den er også krænkende for både ofre og pårørende.
Her finder du nogle gode råd til, hvad man som fagperson kan gøre for at hjælpe elever og andre børn i sager om krænkende billeddeling.
Tal med klassen om, at man skal undersøge og forholde sig kritisk, inden man blot trykker på links, andre har sendt – både hvis de er fra fremmede eller fra nogen, man kender.
Forklar for klassen, at det er ulovligt og strafbart at sende krænkende videoer og billeder til andre.
Gør det også klart, at man helt generelt skal spørge om lov, inden man deler billeder og videoer af hinanden.
Fortæl eleverne, at det er vigtigt at få sagt det til de voksne, hvis de ved, at den type links og videoer er i omløb.
Lov, at du ikke bliver sur, og at du ikke vil udpege enkelte elever, men at du kan hjælpe med at få det stoppet.
Fortæl eleverne, at hvis man modtager krænkende indhold som f.eks. drabsvideoen fra Marokko, skal man skynde sig at slette det.
Understreg gerne over for afsenderen, at det er ulovligt og ikke i orden at dele krænkende indhold.
Arbejder du med børn og unge som underviser, pædagog, institutionsleder, socialrådgiver, sundhedsplejerske eller lignende? Vil du gerne inspireres med gode artikler, nyeste viden om børn og unges trivsel, inviteres til arrangementer og løbende opdateres med gratis undervisningsmateriale? Så tilmeld dig Børns Vilkårs nyhedsbrev for fagpersoner.