13-årige Clara fik angst over at skulle være perfekt hele tiden
Sara Stegger har været frivillig rådgiver på BørneTelefonen i 6,5 år. De seneste år har hun haft masser af samtaler på BørneTelefonen med unge drenge og piger, som er bekymret for, om de er gode nok. En samtale, der har gjort indtryk på hende, er samtalen med 13-årige Clara. Clara har kæmpet med angstanfald og turde ikke tale med sine forældre om de bekymringer hun havde med at være perfekt hele tiden.
”Det første som Clara på 13 år sagde til mig var, at det måske var fuldstændig latterligt og overhovedet ikke noget, der var værd at ringe til BørneTelefonen om. Så fortalte jeg hende, at der ikke er noget, der er latterligt at ringe til BørneTelefonen om. Det var hun glad for at høre, for hendes problem fyldte meget for hende.”
”Hun havde netop været ude at rejse med sin familie, men på turen havde hun kæmpet med et snigende angstanfald – noget, som hun har kæmpet med før. Hun fortalte, at rejsen havde udløst nogle forventninger og udfordringer, som hun ikke følte sig i stand til at klare. Og det mindede hende om det pres fra skolen og andre ting i hverdagen, som før havde givet hende et angstanfald. Hun var blevet bange for at prøve noget nyt.”
”Vi talte lidt frem og tilbage om de forventninger, hun følte, der var til hende. Hun fortalte om alle hendes bekymringer med, at alt skulle være så perfekt hele tiden. Netop derfor var hun bange for at springe ud i nye ting af frygten for at fejle – senest i forbindelse med rejsen. Hun fortalte, at hun hele tiden skulle være glad og gå rundt med et smil på. Og hun gjorde meget ud af ikke at tabe ansigt – ikke være ked af det eller vise, hvor ked af det og sårbar hun også var.”
”Samtidig fortalte hun, at hun ville ikke være en byrde for sine forældre, fordi der lige havde været nogle hårde tider i familien. Hun ville derfor ikke belemre dem med hendes problemer også. Så talte vi om, hvad ville der ske, hvis hun nu ikke var den der stærke pige hele tiden og græd foran sine forældre. Og det vidste hun jo ikke helt, så hun var egentlig glad for, at vi fik talt om det og hun fik tænkt over, at det jo faktisk kunne hjælpe hende.”
”Mod slutningen af samtalen talte vi om, at alle laver fejl og ingen jo er perfekte. Det kunne hun også godt se, og vi sluttede af med at aftale, at Clara i første omgang ville tale med sine veninder om det, inden hun ville tale med sine forældre. Hun havde virkelig brug for at komme ud med sine bekymringer og sætte ord på det, så hun kunne få det bedre og indse, at det er helt okay ikke at være perfekt.”
*Historien er anonymiseret.
Sara Stegger er 30 år og uddannet i psykologi og pædagogik fra RUC.
Hun har været frivillig på BørneTelefonen i 6,5 år:
“Man får mulighed for at lytte til børn og unge på en helt anden måde. Nogle, som står i en situation, hvor de ikke ved, hvordan de kommer videre. Kan jeg hjælpe en dreng eller en pige lidt nærmere, hvad de skal gøre, for at løse et stort eller et lille problem, så er det bare rigtig meget værd.”