Alle forældrene tog ’ja-hatten’ på
Carina Buurskov, der er mor til fire, var med til at indføre trivselsgrupper i sin ældste datters klasse. Initiativet betød, at problemer blandt børnene blev taget i opløbet.
Carina Buurskov var med til at indføre trivselsgrupper på Stengårdsskolen i Ølstykke i sin ældste datters klasse.
”I stedet for at have et forældreråd bestående af de fire til fem mest aktive, delte vi alle forældrene op i trivselsgrupper, der skulle mødes to gange om året for at tale om, hvad der nu rørte sig. Det var godt, fordi vi lærte hinanden at kende på kryds og tværs. Det var ikke svært at ringe til de andre, hvis der var udfordringer blandt børnene,” fortæller Carina.
Grupperne blev indført af skolebestyrelsen, som Carina Buurskov var medlem af, fordi man ønskede at arbejde mere med trivsel gennem forældrene. Ifølge Buurskov var grupperne en stor succes, men blev desværre nedlagt i forbindelse med skolereformen.
Carina Buurskovs ældste datters klasse nåede at nyde godt af forældrenes engagement igennem næsten hele skolegangen. Forældrenes samarbejde antog forskellige former i takt med, at børnene blev ældre. Det husker Buurskov:
”I de små klasser talte vi fx om drillerier pga. tøjvalg og indholdet af madpakken. I de ældre klasser handlede det mere om holdninger til fx alkohol og tonen på de sociale medier.”
Carina Buurskov mener, at grupperne var med til at gøre forældresammenholdet unikt i forhold til det, hun ellers har oplevet i sine andre børns klasser.
”Der var altid nogen, der havde ’ja-hatten’ på og meldte sig til forskellige opgaver. Det smittede af på børnene og ingen blev holdt uden for,” fortæller Carina Buurskov, der af og til støder på holdninger om, at man pålægger forældrene for meget arbejde og at et stort forældreengagement kan lægge et pres på forældre, der ikke har så mange ressourcer at kaste ind i projektet.
”Man kan jo godt løfte i flok og mødes over en snak på en legeplads i en halv time, mens børnene leger. Eller tilbyde at lægge hus til, hvis der er nogle, der ikke lige har overskud. Selvfølgelig kan forældreengagement virke som et pres, men det er også en investering i børnenes trivsel. Det er frivilligt at få børn, men jeg synes ikke, det er frivilligt at tage ansvar for dem,” siger Carina Buurskov .