”Jeg følte jo, det var min skyld, at jeg blev slået”
Radiovært Ayse Dudu Tepe voksede op med vold alt for tæt inde på livet. På Folkemødet bruger hun sin historie til at sætte fokus på, at vold mod børn skal stoppes.
”Når jeg ser tilbage på min barndom kan jeg jo godt se, at volden har gjort noget ved mig som menneske, ved mit syn på livet og ved mig som forælder. Jeg er bestemt ikke over for mit barn, som mine forældre var over for mig.”
Sådan lyder det fra Ayse Dudu Tepe, der er kendt som vært på Radio 24/7. Ayse er nemlig vokset op i en familie, hvor vold indgik som en helt naturlig del af opdragelsen.
”Jeg vidste aldrig helt, hvornår volden eller de hårde ord ville ramme”
Da Ayse var 12 år gammel, forsøger Ayses far at kvæle hende.
”Jeg ringede selv til politiet, efter det var sket. Og jeg fortalte dem, at min far havde forsøgt at kvæle mig. Så blev han hentet af politiet, jeg selv blev indlagt på sygehuset og en socialrådgiver blev involveret.”
Men Ayses far kom hjem igen og ligeså gjorde Ayse. I et stykke tid efter holdt socialrådgiveren opsyn med familien og havde lange snakke med dem, og det betød, at volden derhjemme forsvandt. Men langsomt blev det hverdag igen, og med hverdagen kom volden.
”Jeg var godt klar over, at det ikke var noget, der burde ske. Jeg var ked af det, og det føltes forfærdeligt. Men omvendt vænner man sig til det. Det bliver en del af ens virkelighed – en naturlig del af hverdagen,” fortæller Ayse.
Skam og skyld fylder
Overgrebene fyldte Ayse med skyld og skam – følelser, det tog hende mange år at give slip på.
”Jeg tror kun, man kan forstå skammen, hvis man selv er blevet slået. Det ydmyger dig på alle kanter. Det er jo et overgreb, for fanden. Og med skammen kommer skylden. Det er så forskruet, men man kan ikke lade være med at tænke på, hvad man kunne have gjort anderledes for at undgå volden”, fortæller Ayse, der som voksen blev trukket ned af tankerne og følelserne. Så langt, at hun måtte få hjælp fra en professionel.
”Med tiden har jeg lært at acceptere, at mine forældre også bare er mennesker og at de – på grund af deres egen opvækst – bare ikke vidste bedre,” siger Ayse om hvorfor, forældrene anså vold som en forsvarlig opdragelsesmetode.
Bryd tabuet
For at være med til at italesætte vold i hjemmet, stiller Ayse Dudu Tepe op i Børns Vilkårs debat ”Vold mod børn – kan slag og spark undgås?”, som foregår fredag på Folkemødet.
”Det ændrer noget for den enkelte at kunne spejle sig i og tale med andre, som har været igennem det samme,” siger Ayse og fortsætter:
”Vold i hjemmet er på mange måder stadig et enormt tabu. Især for dem, volden er gået ud over. Derfor er det så vigtigt, at den italesættes og belyses fra alle sider. Vold mod børn er noget skidt, og det bør stoppes.”