”Jeg følte mig ensom og ubrugelig”
Alberte led af ensomhed og angst i folkeskolens ældste klasser. På BørneTelefonen blev hun mødt af en rådgiver, der overbeviste hende om, at det var okay at bede om hjælp.
Mobningen startede, da Alberte var 12 år, og gik på at hun var anderledes – og turde at være anderledes.
”Det var midt i en periode, hvor man prøver at finde ud af, hvem man er som person, og hvilke værdier man står for, og det er bare ikke nemt, når man har hele årgangen på nakken,” fortæller hun og tilføjer:
”Når det var værst, følte jeg mig nyttesløs. Ubrugelig. At der ikke var en grund til, at jeg var her. Jeg blev mobbet så slemt, at jeg fik fornemmelsen af, at folk var bedre stillet uden mig, fordi jeg bare var en, der irriterede dem.”
Som 15-årig manglede Alberte et ståsted og nogen at tale med i forbindelse med sine forældres skilsmisse. Hun kunne ikke klare sine problemer selv og kontaktede derfor BørneTelefonen.
”Jeg var ensom og bange, og stod jeg i en situation, hvor jeg kunne miste min bedste og eneste ven – min hest. Uden den følte jeg mig helt alene,” fortæller hun.
Selvom det er flere år siden, husker Alberte tydeligt den rådgiver, der mødte hende i røret.
”Han var den rareste mand med den mest rolige stemme, jeg nogensinde har mødt. Jeg kan stadig høre den for mig. Han reddede mig dengang, jeg ikke kunne se en mening med at eksistere, hvis ikke jeg havde min hest,” fortæller Alberte.
Mødet med BørneTelefonen fik Alberte til at acceptere, at det er helt okay at spørge om hjælp.
“Jeg har altid haft en idé om, at jeg kunne fixe alting selv, og har ikke haft lyst til at være en belastning for andre eller mine forældre,” fortæller hun.
Sidenhen har Alberte fået professionel hjælp til at bearbejde og acceptere et liv med ensomhed og angst, og åbnet op for at tale om mobningen som har sat sine spor.
”Selvom jeg har det bedre i dag, så tror jeg aldrig, at jeg vil komme mig 100 procent. Det ligger dybt i min personlighed, at jeg i så mange år har følt mig forkert og uønsket. Men jeg har fået øjnene op for, at det ikke var mig, der var et problem,” fortæller hun.
Alberte har derfor et stort ønske om, at vores skolesystem bliver bedre til at opfange mobning.
”De skal være bedre til at hjælpe, hvis et barn mistrives. Mobning er forfærdeligt og noget, som jeg ikke engang ønsker for dem, der mobbede mig,” fortæller hun og stopper. Så siger hun:
”Selvom man føler sig alene, så er man aldrig alene. Der er altid en eller anden, man kan tale med. Om det er et familiemedlem eller en rådgiver på BørneTelefonen.”
I dag er Alberte 22 år gammel og læser til sygeplejerske. Hun har medvirket i dokumentaren ”Alberte er en taber” på DR3 og startet sin egen virksomhed, hvor hun tager rundt og holder foredrag/workshops med afsæt i sine oplevelser for at kunne hjælpe andre.