24-årige Louise fik erstatning og en undskyldning fra kommunen: ’Jeg følte mig helt menneskelig igen’
En mangeårig kamp for sandheden om en barndom med svigt og ignorerede underretninger har endelig fået sin afslutning for 24-årige Louise. Kommunen har nu påtaget sig ansvaret, indgået et forlig og givet en formel undskyldning for de svigt, der fandt sted dengang, hun var barn.
”Jeg forstod simpelthen ikke, hvorfor ingen rigtigt greb ind, når der var så mange signaler på, at noget var galt,” siger 24-årige Louise.
Det var frustrationer og følelsen af at mangle svar, der for godt fem år siden fik Louise til at undersøge, hvorfor ingen reagerede eller greb ind, da hun som barn forsøgte at råbe højt om de svigt, der skete i hendes barndomshjem. Gennem det meste af hendes barndom har hun været udsat for overgreb og flere gange forsøgt fjernet fra hjemmet.
Jagten på forklaringer fik Louise til at henvende sig til kommunen for at få indblik i sin sag, men mødet med sagsbehandleren gik langt fra som forventet og efterlod hende med flere spørgsmål end svar.
”Jeg spurgte efter nogle af mine papirer fra dengang, jeg var lille, men sagsbehandleren talte udenom og undgik mine ønsker. Det blev jeg ret vred og frustreret over, fordi jeg følte, at ting blev holdt skjult for mig,” siger Louise.
Til trods for det uforløste møde med kommunen, gav Louise ikke op. Efter at være blevet opmærksom på Børns Vilkårs bisidderordning, tog Louise for tre år siden kontakt efter noget tids overvejelse. I første omgang bare for at tale med nogen om sin fortvivlelse, men langsomt blev det gennem samtalerne mere og mere tydeligt, at hun ikke var alene med sin forundring over kommunens behandling af hende.
”Det betød meget for mig at få bekræftet, at det ikke var mig, der var helt skør, men at der faktisk var fagpersoner, der kunne bakke mig op i, at noget var forkert. Det gav mig blod på tanden, at der måske var en mulighed for at stille kommunen til ansvar og få en undskyldning,” fortæller Louise.
En ubeskrivelig følelse
Gennem Børns Vilkår gik en advokat ind i sagen. Det førte til en stævning af kommunen, der efter at have udskudt sagen i flere år, nu endelig var indstillet på at få den afsluttet.
”En dag ringer min advokat og fortæller, at kommunen vil indgå et forlig med mig og give mig en erstatning og en undskyldning. Jeg var helt rundt på gulvet – jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde. Hold da op – det var en kæmpe lettelse. Det var en ubeskrivelig følelse, som jeg aldrig i mit liv kommer til at glemme. Det var en kæmpe sejr og fantastisk bare at skulle gå og glæde sig til den dag, hvor jeg ville få en undskyldning,” siger hun.
For 24-årige Louise betyder aftalen om forliget, at hun nu endelig har fået muligheden for at se fremad i sit liv.
”Det var vigtigt for mig, at jeg kunne mærke, at det var en oprigtig undskyldning fra kommunen og ikke bare noget, der skulle overstås. Det betød rigtig meget for mig. Pludselig følte jeg mig for en gangs skyld stor i mit liv i stedet for lillebitte. Jeg fik sådan en varme i kroppen. Jeg følte mig helt menneskelig igen. Der vil aldrig være den forfremmelse, den kæmpe uddannelse eller noget andet, der vil overgå det, jeg oplevede der.
Helt at glemme svigtene i sin barndom kommer hun aldrig til, men undskyldningen fra kommunen har gjort hende i stand til at tilgive.
I dag er Louise videre i sit liv og bruger nu sin energi og fokus på at en tage en uddannelse.
Louise er et opdigtet navn. Hun har fortalt sin historie til Børns Vilkår, men foretrækker at være anonym.