Karla fik hjælp fra en bisidder: ”Jeg er så glad for, at jeg ikke skal se min mor igen”
Da Karla var otte år, ringede hun til bisidderordningen hos Børns Vilkår for at få hjælp. Gennem bisidderordningen fik hun den nødvendige støtte, der hjalp hende med at komme væk fra sin mors fysiske og psykiske vold.
”Vil du hjælpe mig, vil du hjælpe mig? Der er ikke andre, der vil hjælpe mig. Nu har jeg prøvet så mange gange at spørge om hjælp. Jeg kan ikke holde det ud mere. Jeg vil bare ikke være hos min mor.”
Karla var kun otte år, da hun ringede til bisidderordningen hos Børns Vilkår. Hun havde allerede været i kontakt med en sagsbehandler i forbindelse med sine forældres skilsmisse, men manglede nu hjælp til at sætte skub i forløbet med sagsbehandleren, som hun længe havde forsøgt at få en samtale med. Det eneste Karla vidste, var, at hun bare ikke ville være hos sin mor mere, som hun havde prøvet alt for at komme væk fra.
Karla kom i kontakt med Grethe, der er bisidder hos Børns Vilkår. De lavede en aftale om, at Grethe ville komme ud og tale med Karla. Under samtalen fortalte Karla, at hun blev skubbet, slået og nevet, når hun var på samvær hos sin mor.
Samværet hos moren startede altid med, at de skulle sætte sig sammen på gulvet, hvor Karla skulle gengive alt, hvad der var sket i den tid, hun havde været hjemme hos faren:
”Så henter mor den store bog, og i den skriver hun det hele ned. Det kan jeg altså ikke lide, men hun siger, at det gør man i alle familier,” fortalte Karla til Grethe:
”Og hvis jeg ikke gør det, så bliver jeg måske låst inde på badeværelset.”
En bisidder giver tryghed
Grethe lyttede og satte sig ind i det, Karla fortalte. Hun kontaktede sagsbehandleren med accept fra Karla og Karlas far for at finde ud af, om der skulle være en børnesamtale og hvornår den i så fald skulle være. Grethe fortalte også, at Karla fremover ville have hende med til møderne i kommunen.
Der gik yderligere to måneder, før børnesamtalen fandt sted. I mellemtiden ringede Karla til Grethe cirka to gange om måneden, når hun havde været hos moren:
”Det har bare været så forfærdeligt. Jeg er blevet slået igen,” sagde Karla. Grethe støttede hende, og fortalte hende, at hun nok ville skrive det hele ned og sende det til hendes sagsbehandler for at gøre opmærksom på, hvad der skete, når Karla var hos sin mor.
Karlas hverdag ændrede sig
Til børnesamtalen, hvor Grethe var med, fortalte Karla om sine oplevelser og de svigt, hun blev udsat for. Et par måneder efter blev Karla indkaldt til afhøring hos politiet og til undersøgelse i Børnehuset – hvor alle sager omkring omsorgssvigt og overgreb på børn bliver behandlet.
Grethe fulgte Karla ind til afhøringen for at forklare, hvad der skulle ske. Da afhøringen var i gang, sad Grethe ude foran afhøringslokalet og ventede. Efter afhøringen fulgte hun Karla hjem.
Kort tid efter ringede Karla og fortalte, at hun ikke skulle på samvær hos moren mere:
”Jeg har det bare så godt. Jeg er så glad for, at jeg ikke skal se min mor igen. Jeg er bare så lettet, og så er jeg glad for, at du tog med mig og hjalp mig. Ingen andre ville have hjulpet mig,” sagde Karla.
Karlas bisidder hjalp hende med at stole på andre
Der gik et år, før Grethe hørte fra Karla. Hun fortalte, at sagsbehandleren ville tale med hende om, hvordan det gik. Karla blev urolig, for efter en barndom med svigt var det svært for Karla at have tillid til andre mennesker. Hun frygtede, at hun måske skulle være hos sin mor igen.
Grethe tog med til opfølgningsmødet sammen med Karla for at støtte hende i situationen. Grethe beroligede Karla ved at fortælle hende, at alt hvad hun fortalte, kom ned på sagsbehandlerens papir.
”Tak igen, fordi du tog med mig og hjalp mig,” sagde Karla, da opfølgningsmødet var slut, og Grethe nu kunne lukke sagen.
Artiklen er skrevet på baggrund af interview med Grethe om Karlas forløb. Begges navne er anonymiserede og historien er anonymiseret. Fotoet i artiklen er et modelfoto.