På BørneTelefonen sidder frivillige, som alle er børnefagligt uddannede (fx socialrådgivere, lærere, psykologer), og de har modtaget grundig uddannelse i, hvordan man rådgiver børn.
Når man kontakter BørneTelefonen, er man anonym, og ingen kan se, hvem man er, og hvor i landet man ringer eller skriver fra. Vi kan ikke se børnenes telefonnumre, og det er gratis at ringe – så det kan heller ikke ses på telefonregningen. Anonymitet er meget vigtigt på BørneTelefonen, for det skal være trygt at ringe ind med sit problem.
BørneTelefonen har åbent alle dage hele året. Snart har BørneTelefonen åbent hele døgnet.
I 2020 havde BørneTelefonen over 52.700 samtaler med børn og unge. De hyppigste emner på BørneTelefonen er kærlighed/forelskelse, forholdet mellem barn og forældre og venskaber/uvenskaber. BørneTelefonen er for alle. Der er ikke noget problem eller spørgsmål, der er for stort eller for småt at kontakte BørneTelefonen med.
Alle børn skal være en del af positive fællesskaber og opleve at føle sig set og hørt. Når børn indgår i trygge fællesskaber, giver det dem de bedste forudsætninger for at udvikle og udfolde sig, og det styrker troen på, at handlinger kan gøre en forskel. Værdier som tryghed, respekt, sammenhold og plads til forskellighed kendetegner et positivt fællesskab. At have klassekammerater, der siger hej, når man kommer ind i klassen, at der er nogen, der hjælper og trøster, hvis man er ked af det, at man har det sjovt sammen, og at man accepterer hinanden og hinandens forskelligheder er helt afgørende for et trygt klassefællesskab.