5 gode råd: Sådan hjælper du dit barn på Musical.ly
Musical.ly er en sjov app, der lægger op til kreativ udfoldelse og appellerer til mange børn. Der er dog faldgruber.
På BørneTelefonen hos Børns Vilkår har vi set tilfælde, hvor helt unge piger er blevet lokket til at optage musikvideoer uden tøj og sende til fremmede mænd. Vi har også henvendelser, hvor børn har oprettet videoer, der gjorde grin med andres videoer.
Her er fem gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn på sikker digital kurs med Musical.ly.
1. Tal med dit barn
De fleste børn vil rigtig gerne fortælle om alt det fede, de laver. Gode spørgsmål kunne være: Hvem optager du videoer sammen med? Hvilke numre er gode at optage videoer til? Hvordan gør man? Selvom barnet ved meget mere end dig om, hvordan Musical.ly fungerer, kan du bidrage med livserfaring og etik omkring, hvordan man skriver til hinanden og færdes sikkert på nettet.
2. Hjælp dit barn med at lave en sikker profil
Hvis en profil ikke er privat, kan man kontaktes af fremmede. Så tal med dit barn om, at fremmede man møder online, muligvis ikke er dem, de udgiver sig for at være. Overvej, om du vil være med til at godkende, hvem barnet er venner med.
3. Tal med dit barn om deling af indhold
Forklar dit barn, at så snart man har delt noget på nettet (også selv om det er i en app), så kan man ikke længere selv bestemme over det. Andre kan kopiere det og dele det videre – også selv om man selv har slettet det igen. Måske medvirker dit barn også i andres videoer, som kan blive delt videre, uden at barnet selv kan bestemme det.
4. Vær opmærksom på mobning og udelukkelse
Der kan forekomme mobning og chikane i form af grimme kommentarer. Men der kan også være mere skjult mobning, som kan være svær at få øje på som forældre. F.eks. kan en gruppe børn aftale, at de ikke liker en bestemt persons videoer, eller at en af klassekammeraterne ikke får lov at være med i en gruppevideo.
5. Tal med dit barn om medieskabte kropsidealer
Børn efterligner og ser op til de rollemodeller, de møder på sociale medier. Som medie er musikvideoen typisk en udtryksform, som lægger op til et poleret og ’perfekt’ udtryk, og det kan godt påvirke børns selvværd, hvis de ikke kan leve op til de idealer, de møder i de populære videoer på Musical.ly.