6 ud af 10 børn ser online billeder og film, der gør dem bange
Børn og unge ser i vidt omfang billeder og film på nettet, der skræmmer dem – uden at tale med nogen om det. Det viser en undersøgelse på BørneTelefonen.dk hos Børns Vilkår med 3.675 besvarelser.
Dyremishandling, voldtægter og halshugning.
Nettet bugner af billeder og film, der ikke er for børn, men som børn alligevel støder på.
68% ser billeder og film på nettet, der gør dem bange. Samtidig angiver rigtig mange – 63% – at de ikke taler med nogen om de billeder eller film, der gør dem bange.
”Undersøgelsen viser, at børn og unge udsættes for lidt af hvert, uden at voksne omkring dem nødvendigvis er klar over, hvad der foregår,” siger vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg Johnsen om undersøgelsen på BørneTelefonen.dk, med 3.675 besvarelser fra børn i 4.-10. klasse.
Børnene fortæller i undersøgelsen om billeder og film, der gør dem bange og kede af det, ’Jeg så et uhyggeligt billede af et menneske, der var blevet sprættet op,’ skriver en pige. En anden beretter om film med ’små børn, der blev voldtaget, og det, syntes jeg slet ikke, var rart’.
”Børn har behov for, at vi voksne er opmærksomme på, hvad de oplever på nettet. Forældre, skole og samfund har et ansvar for at støtte dem, så børnene og de unge ved, hvordan man passer på sig selv og hinanden online – og få hjælp, hvis de støder på noget ubehageligt,” siger Helle Tilburg Johnsen.
Børns Vilkår arbejder for, at undervisning i digital dannelse bliver obligatorisk i grundskolen og på de videregående uddannelser. Samtidig klæder Børns Vilkår forældre, fagfolk og børn på til det digitale liv gennem oplæg og webinarer, bl.a. i samarbejde med TDC Group.
”Vi ønsker at give forældre redskaber og viden til at støtte deres børn i deres liv online. Derfor tilbyder vi sammen med Børns Vilkår gratis undervisningsforløb, hvor forældrene får indblik i dilemmaer og råd til bl.a., hvordan man håndterer voldsomme billeder,” siger Jens Aaløse, koncerndirektør i TDC Group.
Forløbene er målrettet forældre til børn i forskellige aldre og kan findes på www.bornsvilkar.dk/tdcgroup
Fakta
Pressemeddelelsen bygger på en undersøgelse om børns digitale liv på www.bornetelefonen.dk, som børn og unge har kunnet besvare i perioden maj – september 2017. Datagrundlaget er 3.675 besvarelser fra børn i 4.-10. klasse.
68% af børnene har oplevet at se billeder eller film på nettet, som gjorde dem bange. 63% – eller 6 ud af 10 børn – taler ikke med nogen om de billeder eller film, der gør dem bange. 25,6% taler med sin ven eller veninde, mens 21,5% taler med sin far eller mor.
Se undersøgelsen her: https://bornsvilkar.dk/wp-content/uploads/2018/05/Analysenotat-Bange-for-film-og-billeder-online-2017.pdf
Det siger børnene
”Noget med, at nogen var på lejr, hvor to piger så tvang en pige til noget vildt uhyggeligt. Jeg er nu bange for mit spejl”
”Forældre, der ikke passer deres børn. For eksempel slår dem. Det kan også være, hvor faren ikke er god mod moren, og børnene hele tiden er ked af det”
”Uhygge, som for eksempel film om små børn, der myrder deres forældre, eller små børn, der leger med dukker, som bliver overtaget af en eller anden ånd (The Exorcist)”
”En træner i gym, der var hård ved en seksårig pige”
”Voldtægt, misbrug, pædofili”
”Jeg så et uhyggeligt billede af et menneske, der var blevet sprættet op”
”Klimaforandringer, isbjørneunger, som fik kramper, frøs og sultede ihjel”
”Jeg stødte ind i en video med nogle børn på en ISIS-skole, der skød nogle voksne, der var bundet fast. Jeg blev ikke bange, men bare rørt”
”En mand fik hugget sit hoved af”
”Kædebeskeder, der for eksempel siger, at hvis du ikke sender beskeden videre, får du ulykke i 12 år”
”Jeg så nogle film om små børn, der blev voldtaget, og det, syntes jeg slet ikke, var rart”
”Det var om perioden i Manchester. Begyndte at græde”
”En død baby, der lå i noget kloakvand”
”Jeg har set uhyggelige videoer, hvor det handler om voldtægt”
”Har ikke lyst til at fortælle det”