Børn skjuler blå mærker og ar efter vold hjemme
BørneTelefonen hos Børns Vilkår har haft mere end 4.000 samtaler med børn om vold på tre år. Mange børn er flove over volden og bliver fx hjemme fra skole, indtil de blå mærker er gået væk, viser ny analyse fra Børns Vilkår.
4.085 – så mange gange har børn i årene 2012-2015 henvendt sig til BørneTelefonen hos Børns Vilkår om vold. Børnene fortæller blandt andet om at blive skubbet, rusket, råbt af, skoldet med varm kaffe og slået med både knytnæver, bælter og sko. Andre fortæller om at få skyllet hår og hoved i toiletkumme, blive holdt fast under den kolde bruser, få puttet sæbe i munden, blive låst inde og om at blive tvunget til at se søskende eller forældre blive slået.
”Selvom det er 20 år siden, at revselsesretten blev afskaffet, er der alt for mange børn i Danmark, der stadig udsættes for vold. Bl.a. derfor har vi sammen med Red Barnet og Børnerådet med støtte fra TrygFonden lanceret kampagnen #stopvoldmodbørn. Samtalerne på BørneTelefonen bevidner, at volden påvirker børnene i ekstrem grad: De er bange for, hvornår det sker igen og de får følelsen af ikke at være gode nok. Nogle har selvmordstanker, skærer i sig selv eller bliver selv voldelige,” siger børnefaglig seniorkonsulent i Børns Vilkår, Bente Boserup.
Mange børn skjuler, at de udsættes for vold, eksempelvis ved at blive hjemme fra skole, indtil mærkerne er væk, viser analysen.
”Nogle børn fortæller, at de skjuler volden fordi de er bange for at blive straffet, hvis nogen finder ud af det. Andre holder det hemmeligt ud af omsorg for forældrene: Børnene forklarer volden med, at de selv er skyld i, at de bliver slået,” siger Bente Boserup.
Analysen peger desuden på, at børn fortæller til BørneTelefonen, at voksne ikke lytter til dem eller tror på dem, når de fortæller om volden.
”Først og fremmest er der brug for mere oplysning om tegn på, at børnene er udsat for vold og underretningspligten. Især blandt fagfolk, særligt dem der arbejder med små børn, er der behov for et øget fokus og flere børn skal kende deres rettigheder, så de kan sige fra. En underretning kan være afgørende for, at børn får den rigtige hjælp,” slutter Bente Boserup.
#Stopvoldmodbørn
Red Barnet, Børnerådet og Børns Vilkår vil med kampagnen #stopvoldmodbørn minde voksne om, at det er forbudt at slå børn. Det gøres gennem en landsdækkende kampagne i medier og en markering af børnerettighedsdagen på flere end 240 skoler over hele landet.
Det fortæller børnene til BørneTelefonen
Nej tak, der kan være konsekvenser ved at få en bisidder. En eller anden dag vil de finde ud af det og ikke bare slå mig, men smadre mig! Og jeg er ikke psykisk stærk nok til det.
Pige, 16 år
Første gang hun slog gav hun mig hul i hovedet og hul på min arm, og da jeg skulle sove var min pude dækket med blod, så vi tog på hospitalet og de spurgte mig, hvad der var sket og jeg var nødt til at lyve og sige at jeg faldt, for ellers ville hun slå mig igen.
Pige, 14 år
Jeg behøver heller ikke at gå i bad efter gymnastik, for jeg går på en lille skole hvor vi alle sammen bor i nærheden og vi har gymnastik i sidste time om mandagen, så de fleste af os går bare i bad hjemme.
Pige, 12 år
Jeg elsker jo min far meget højt, og derfor bliver jeg endnu mere ked af det, når han slår mig. Min far var faktisk engang en rigtig god far. Jeg ønsker mig min gode gamle far tilbage.
Dreng, 11 år
De slår nok, fordi de kommer fra et andet land, hvor det er lovligt at slå. Deres forældre slog dem, derfor slår de mig. De kender ikke til noget andet.
Pige, 13 år
Jeg tør ikke sige hvad jeg hedder, hvis det gør, at min far kommer i fængsel.
Dreng, 14 år