Børns Vilkår: Forbyd mobning
Forbyd mobning og giv børn mulighed for at klage, hvis en skole ikke gør noget ved problemet. Sådan lyder det fra Børns Vilkår, der med nyt udspil kommer med en række politiske forslag til, hvordan vi stopper mobning.
Mobning er #DeVoksnesAnsvar – og især politikernes. Det understreger Børns Vilkår, der med et nyt udspil bl.a. foreslår, at der indføres et forbud mod mobning.
”Det bør skrives ind i Folkeskoleloven, at børn har ret til en skolegang uden mobning. Det vil give børn mulighed for at klage over skolen, hvis de mobbes og skolelederen ikke gør noget. Desuden er det et vigtigt samfundsmæssigt signal om, at her mobber vi ikke,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
I dag står et barn, der mobbes, uden rettigheder, mener Kjeldahl.
”Det er skolelederens ansvar, at mobning bekæmpes og det er derfor skolelederen, man som barn kan klage til, hvis der ikke er gjort nok for at stoppe krænkelserne. Hvis skolen lader stå til, har et barn ingen steder at gå hen. Voksne har en tillidsmand, en fagforening og et arbejdsmiljøtilsyn, som kan hjælpe dem. Børn står helt alene,” siger Rasmus Kjeldahl.
Børns Vilkår foreslår desuden, at der oprettes et trivselstilsyn for børn. Tilsynet skal ligge i forlængelse af de årlige trivselsmålinger, som er indført med folkeskolereformen.
”Trivselsmålingerne er et meget positivt tiltag, fordi det gør det muligt for kommuner og skoler at arbejde systematisk med trivsel. Men der er i dag ingen krav til, hvordan der skal følges op på målingerne. Hvis de afspejler, at skolen år efter år lader hånt om dårlig trivsel, er der ingen sanktioner. Det er problematisk,” siger Rasmus Kjeldahl, der mener, at børn har samme krav på beskyttelse, som voksne har i dag med et arbejdsmiljøtilsyn.
”Vi foreslår derfor, at der oprettes en ny funktion med ekspertise på området – et Børnenes Trivselstilsyn. Tilsynet skal følge op på de årlige trivselsmålinger ved at rådgive om og hjælpe skolerne til at systematisere trivselsarbejdet – og komme med påbud, hvis skolen ikke følger op på dårlige målinger,” siger Rasmus Kjeldahl.
Mobning er et af de emner, der igennem en årrække har fyldt mest på BørneTelefonen hos Børns Vilkår. En kvalitativ analyse af 800 mobbesamtaler i 2014 viser desuden, at mange børn oplever lærere og forældre ikke kan eller vil hjælpe dem, selvom de er vidende om mobningens karakter og omfang.
”Ved at styrke børnenes rettigheder og tage hånd om forebyggelsen, kan vi i højere grad end i dag hjælpe de mange børn, der går i skole med en knude i maven og går hjem med ondt i hovedet,” siger Rasmus Kjeldahl.
”Det er på tide, at vi som samfund beslutter, at her mobber vi ikke,” slutter han.
Mobning er #DeVoksnesAnsvar
Børns Vilkår forslår bl.a.
- …at styrke børns rettigheder på mobbeområdet ved at forbyde mobning. Det skrives ind i folkeskoleloven, at børn har ret til en skolegang uden mobning.
- …at give børn rettigheder, så børn har mulighed for at klage, hvis de ikke bliver behandlet ordentligt.
- …at sikre at de årlige trivselsmålinger bliver fulgt op af handling på den enkelte skole.
- … at indføre et ’Børnenes Trivselstilsyn’, der i forlængelse af de årlige trivselsmålinger skal kunne rådgive om og sikre ved påbud, at den enkelte skole yder en kvalificeret indsats for at komme dårlig trivsel til livs.
- …at sikre, at alle klasser har en lærer, der er ansvarlig for og har tid til at tage hånd om klassens trivsel.
- …at alle skoler har fokus på at aktivere forældrenes ressourcer i trivselsarbejdet.
- … at ingen børn skal skifte skole på grund af mobning.
- …at forældre skal have hjælp til at løfte deres barns rettigheder i form af rådgivningstilbud og barnet skal kunne få en bisidder, hvis det bliver mobbet