Børns Vilkår hejser flaget for Børnekonventionen
I dag er det 24 år siden, børnene fik deres egne menneskerettigheder – FN’s Børnekonvention. Danmark tiltrådte aftalen i 1991 og forpligtede sig blandt andet til at sætte barnets tarv og stemme i første række.
”I dag er en festdag. For det at give og overholde børns rettigheder betyder, at vi som samfund tager børnene alvorligt. Et moderne, demokratisk samfund bygger på en idé om, at alle samfundsgrupper har lige rettigheder og beskyttelse,” fastslår børnerettighedsjurist i Børns Vilkår, Ingrid Hartelius Dall.
Danske børn er på en lang række områder godt beskyttet af Børnekonventionen. De er blandt andet sikrer basale behov for mad, tag over hovedet og undervisning. Vilkår, som bestemt ikke er alle børn forundt, især i verdens fattige lande.
”Jeg synes, vi har rigtig meget god lovgivning,” siger Ingrid Hartelius Dall og fortsætter:
”Men det er ikke sådan, at vi har armene oppe over hovedet og er klar til at nedlægge os selv i begejstring.”
Ingrid Hartelius Dall peger på især tre områder, hvor børns rettigheder krænkes i Danmark: ”Kommunerne overholder ikke reglerne for, hvordan man hører børn i sager, der angår dem selv. Vold mod børn er desværre stadig et problem i Danmark og i skoler og institutioner, har børn kun begrænset beskyttelse mod eksempelvis mobning.”
Børns Vilkår arbejder hele tiden for at styrke børns rettigheder og pege på de steder, hvor børns rettigheder halter efter eller ligefrem krænkes; både i det daglige møde med børnene på BørneTelefonen, gennem professionel bisidning i forbindelse med sager i kommunen og i SkoleTjenesten – men også politisk.
”Børn må kende deres ret, før de kan kræve den og derfor er Børnekonventionen en ledetråd for Børns Vilkårs arbejde for at sikre alle børn en tryg barndom,” fastslår Hartelius Dall.
Fakta om Børnekonventionen
- Børnekonventionen blev vedtaget 20. november 1989 og giver børn deres helt egne menneskerettigheder. Lande, som har underskrevet konventionen, forpligter sig til at arbejde for at sikre børns rettigheder og overholde Børnekonventionen.
- Konventionen er udtryk for enighed om, at børn skal respekteres som individer og selvstændige personer med politiske, økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder.
- Konventionen sikrer blandt andet børns ret til mad, skolegang, fritid og tag over hovedet
- Danmark tiltrådte Børnekonventionen i 1991.
Kilde: Børnerådet