Børns Vilkår indgår i alliance mod radikalisering og ekstremisme
Børns Vilkår er en del af en ny indsats, der skal forebygge radikalisering og ekstremisme.
Partnerskabet går under navnet @lliancen og er et forsøg på en bred forebyggende tilgang og brobygning mellem myndigheder, civilsamfund og efterretningstjeneste omkring en dagsorden, som vi alle har en aktie i – nemlig at beskytte børn og unge mod ekstremisme og rekruttering til ekstremistiske fællesskaber.
Formålet med partnerskabet er at udvikle, støtte og drive initiativer, der kan bidrage til at styrke børn og unges modstandsdygtighed overfor ekstremisters budskaber og brug af forskellige medieplatforme til rekruttering af børn og unge.
Børns Vilkår ønsker med bidraget til @lliancen at udbrede brugen af Børnetelefonen, så flere af de børn, der mistrives, får hjælp.
”Med vores bidrag i @lliancen løser vi en social opgave, hvor vi hjælper de børn, der har en øget risiko for at ende i marginalisering. Med samarbejdet kan vi komme tættere på nogle udsatte grupper, og kan dermed bedre sætte ind og afhjælpe svigt af denne gruppe børn”, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
Børns Vilkår ønsker at styrke BørneTelefonens position som et tilgængeligt og vedkommende rådgivningstilbud overfor alle børn og unge i Danmark – og i særlig grad børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund, som er i risiko for marginalisering.
Børns Vilkår har derfor igangsat en analyse, som skal kortlægge denne målgruppes adfærd i forhold til at anvende og søge hjælp.
På baggrund af analysen vil Børns Vilkår søsætte tiltag, så rådgivningen på BørneTelefonen i højere grad stemmer overens med målgruppens behov – og dels igangsætte en kommunikationsindsats, som skal gøre målgruppen opmærksom på BørneTelefonens tilbud og få dem til at anvende dem.
@lliancen som helhed arbejder bevidst med at nå målgruppen gennem initiativer, som er målrettet familier, uddannelsessektoren, fritidssfæren samt digitale medier.
Parterne bag @lliancen er PET, Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Skolelederforeningen, Efterskoleforeningen, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK), Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (NCFE), Trygfonden og Roskilde Festival Fonden.
FAKTA OM @LLIANCEN
I regeringens handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering 2016 identificeres følgende problematik:
- “Ekstremistiske miljøer udnytter systematisk internettet og sociale medier som platform til at sprede propaganda, rekruttere nye tilhængere og koordinere aktiviteter, og de opnår hurtig spredning af symboler, billeder, film, musik og nyheder med antidemokratiske og voldelige budskaber”
- Forebyggelse af promovering af voldelig ekstremisme via digitale platforme kan opdeles i henholdsvis ”hårde” strategier, der forsøger at reducere udbuddet af ekstremistisk materiale på internettet, og ”bløde” strategier, der forsøger at påvirke efterspørgslen efter ekstremistisk materiale.
- I relation til det politiske opdrag i regeringens handlingsplan og med udgangspunkt i den såkaldt ”bløde strategi”, har PET sammen med en række myndigheder, civilsamfundsorganisationer og enkeltpersoner taget initiativ til et partnerskab kaldet @lliancen. Det overordnede formål med partnerskabet er at forebygge radikalisering og rekruttering til voldelig ekstremistiske grupper via digitale platforme ved at identificere og engagere en række aktører i en flerstrenget indsats.