Ensomhed er børns problem men voksnes ansvar
Af Rasmus Kjeldahl og Bente Boserup, direktør og souschef i Børns Vilkår
”Nogle gange sætter jeg mig bare til at læse. Andre gange sidder jeg bare og hører musik, men jeg kigger tomt ud ad vinduet. Og hvis jeg er helt nede og har grædt, skærer jeg måske lidt i mig selv.”
Pigen, der har skrevet til BørneTelefonen.dk, er ensom, og hun er ikke den eneste. På trods af at børn og unge aldrig har haft bedre mulighed for interaktion med hinanden på de sociale medier, er flere ensomme. Det dokumenterer flere undersøgelser, og tendensen er den samme på BørneTelefonen: Alene de seneste tre år har 4200 samtaler med børn og unge på BørneTelefonen handlet om ensomhed og mange af børnene føler sig ikke lyttet til eller forstået af forældre, pædagoger og lærere. Det viser en ny analyse af samtaler om ensomhed på Børns Vilkårs BørneTelefon.
Analysen viser desuden, at ensomhed er nært beslægtet med mobning og forholdet til kammeraterne – i over hver femte samtale om ensomhed i 2013, er venskaber/uvenskaber angivet som relateret problemstilling. I over hver 10. samtale om ensomhed, er mobning og drillerier en relateret problemstilling. Som en dreng udtrykker det til BørneTelefonen.dk:
”Jeg føler mig vildt ked af det. Også når jeg ser andre have det sjovt med hinanden, kommer jeg bare her helt alene.”
Spørgsmålet er, om drengen her haft en voksen at gå til. På BørneTelefonen fortæller børn os dagligt om, hvordan det det føles at blive mobbet eller være ensom, og ofte ikke blive hørt af en forælder eller lærer, når man rækker hånden ud for at få hjælp. Dét er rystende. Ansvaret for at stoppe mobningen og blive en del af kammeratskabsgruppen kan aldrig blive barnets. Det er de voksnes ansvar. Dit og mit. Konsekvenserne af at lade stå til er dystre: På den korte bane er mobning og ensomhed nært beslægtet med selvskade og selvmordstanker. På den lange bane kan det påvirke den enkeltes mulighed for job, uddannelse og nære sociale relationer i voksenlivet.
Hvert år har BørneTelefonen mindst 33.000 rådgivninger af børn og unge på BørneTelefonen. De snakker med en rådgiver, der tror på dem. Som stiller sig i deres sko og derefter sammen med barnet taler om mulige løsninger og handlemuligheder. For nogle børn er det første gang, de for alvor oplever sig hørt og når de lægger på, ser de som regel lysere på tingene end da de ringede ind. De har en idé om, hvem de kan gå til og hvad de skal sige. Så kære forælder, lærer, pædagog og fodboldtræner: Tag dig tid til at lytte, når et barn rækker hånden ud. Sæt dig i barnets sted. Og tag ansvar for forandring.
Børns Vilkår hjælper stadig flere børn via BørneTelefonen og vores andre projekter. Men vi har svært ved at følge med efterspørgslen. Alene sidste år var der knap 35.000 opkald, som vores frivillige rådgivere ikke kunne nå at besvare. På lørdag den 15. november blænder TV3 op for Børneindsamlingen, hvor der samles penge ind til Børns Vilkår. De skal blandt andet gå til at rekruttere og uddanne flere frivillige rådgivere, så færre børn ringer forgæves. Vi håber, du vil se med og støtte en god sag. Ensomhed er børns problem, men det er de voksnes ansvar.