Fælles initiativ skal forebygge og bekæmpe mobning blandt børn og unge
Sammen med Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet og med Mary Fonden som faglig sparringspartner har minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby taget initiativ til at udarbejde en national aktionsplan, der skal indeholde anbefalinger til at forebygge og bekæmpe mobning.
De tre børneorganisationer er sammen med ministeren enige om hovedlinjerne i en national aktionsplan, der skal give råd og anbefalinger til at forebygge og bekæmpe drilleri, mobning og ensomhed på tværs af dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser. Mary Fonden har fungeret som faglig sparringspartner i udarbejdelsen af aktionsplanen. Nu skal elementerne i aktionsplanen diskuteres i en bredere kreds af både interessenter og politikere.
”Desværre er der i dag for mange børn, der udsættes for mobning. Det har store konsekvenser for det enkelte barn og kan sætte mærker for resten af livet. Bare ét tilfælde af mobning er ét for meget. Jeg er glad for, at Red Barnet, Børnerådet og Børns Vilkår har sagt ja til at være afsendere sammen med ministeriet på den nationale aktionsplan, der vil være klar efter sommerferien. Der er brug for et stærkt fælles fodslag, så vi i fællesskab får sat en stopper for mobning. Derfor ser jeg også frem til mødet i dag, hvor vi skal have kvalificeret anbefalingerne og sikret et medejerskab i en langt bredere kreds,” siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.
I dag mødes kredsen med de centrale aktører, som skal komme med input til indholdet i aktionsplanen. Anbefalingerne i aktionsplanen forventes at være klar efter sommerferien, og de er målrettet dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelser samt kommuner, forvaltninger og politikere. Aktionsplanen vil blive fulgt op af en række indsatser og initiativer, der på forskellig vis sætter fokus på forebyggelse og bekæmpelse af mobning blandt børn og unge.
Direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er meget positiv over for den brede, løsningsorienterede tilgang:
”Mobning rammer titusinder af børn – mange så alvorligt, at deres videre udvikling trues, og de slæber rundt på livslange traumer, fordi mobningen knækker deres selvtillid og selvværd. Samspillet mellem politikere, organisationer og fagfolk er meget lovende, og jeg håber, ministeren kan få os til at arbejde videre i samme retning.”
Der vil blive afholdt endnu et møde med de centrale aktører tirsdag den 21. juni 2016 i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. På de to stormøder vil aktørerne blandt andet blive præsenteret for et børneperspektiv på mobning og diskutere nogle konkrete anbefalinger til de forskellige sektorer.
Børn og unge skal hjælpes – støt her!