Flere børn ringer om angst til BørneTelefonen hos Børns Vilkår
Børn henvendte sig sidste år knap 3000 gange til BørneTelefonen med problemer med at være angst og bange. Det er det højeste antal nogensinde, viser en ny opgørelse over, hvad børn hyppigst ringede om i 2016.
Angst fylder stadig mere på BørneTelefonen hos Børns Vilkår. I 2016 var der knap 3000 henvendelser om emnet bange/angst, der optrådte som det fjerdehyppigste i rådgivningen. Dette er en kraftig stigning siden 2011, hvor der bare var 823 henvendelser om emnet, der bare lå på en 18. plads i oversigten over, hvad børn ringer ind om.
Det viser en ny oversigt over de ti typer af samtaler, der fyldte mest på BørneTelefonen i 2016.
”Stigningen afspejler en generel tendens til, at flere børn og unge har psykiske vanskeligheder af en eller anden art. Der er ikke en entydig forklaring på udviklingen, men et bud er, at en del oplever et pres for at være ’perfekte’. De skal både se godt ud, have masser af venner og klare sig godt i skolen. Det bliver en kraftpræstation for nogle at forsøge at følge med og det kan give sig udslag i at være bange, angst og stresset,” siger børnefaglig seniorkonsulent Bente Boserup.
Bekymrer sig på mange måder
Børnene kontakter BørneTelefonen med mange forskellige tanker, der kredser om at være angst og bange. Nogle børn er bange som følge af svigt såsom vold, misbrug eller overgreb, og tør ikke være derhjemme. Andre børn døjer med eksempelvis hjemve eller andre former for angstfyldte tanker, der ikke nødvendigvis er behandlingskrævende.
”Nogle er dog hæmmet af tankerne i en grad, så de ikke tør tage bussen, købe ind eller gå til fritidsaktiviteter af frygt for, hvad der kunne ske. Børnene fortæller om svedeture, hjertebanken og kraftig rødmen,” fortæller Bente Boserup.
På BørneTelefonen hjælper de frivillige rådgivere børnene med at falde til ro, og så hjælper de dem med at finde voksne i deres netværk, som de kan betro sig til. Det er nemlig vigtigt, at børnene får hjælp til at få bugt med de svære tanker.
”Det allervigtigste råd til forældre og andre voksne omkring barnet er, at de skal bevare roen og give barnet troen på, at angsten kan gå væk igen. Forældre kan udfordre barnets tanker ved at stille spørgsmål som: ’Hvor sandsynligt er det, at det vil ske?’, ’Hvad kan du gøre, hvis det sker?’, og ’Kan der også ske noget godt?’. Hvis angsten ikke vil slippe sit tag i barnet, er det vigtigt at søge professionel hjælp,” siger Bente Boserup.
BørneTelefonen havde 2016 i alt 41.627 samtaler med børn på BørneTelefonen mod 30.455 i 2012. Den kraftige stigning i antallet af børn, der får hjælp på BørneTelefonen, skyldes bl.a. støtte fra TDC og i særlig grad et partnerskab med TrygFonden om en udvidelse af rådgivningen.
Det fortæller børnene:
”Jeg har gennem en længere periode været nervøs i andres selskab. Jeg sveder, får hjertebanken og så rødmer jeg. Er det social angst? Jeg kan ikke købe ind, da jeg ikke tør spørge om, hvor varerne er. Jeg kan helt sikkert ikke tage bussen eller toget selv. Og jeg har svært ved at gå til ridning eller arbejde i grupper med nogle fra parallelklassen, da jeg altid bliver sygt nervøs over at snakke med nogen, jeg ikke rigtig kender.”
(Pige 12 år)
”Jeg kæmper med en utrolig stort angst-problem. Problemet med min angst er, at det er overfor mennesker… Mine venner undgår mig, de snakker ikke særligt tit med mig som de plejer og de laver meget mere uden mig end med mig og når jeg så er med så er alt sådan lidt trist og grå. Jeg er ikke længere del af gruppen og jeg er bare et punkteret tredje hjul der gør alt langsommere. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre…. ”
(Pige 15 år)
”Jeg er bange for at vokse op. Jeg savner rigtig meget at være 8 år, hvor man kan gøre nogle sjove og dumme ting, som ikke ødelægger ens liv. Det får mig bare til at græde – græde over, at ingen forstår mig. Hvorfor er jeg så bange?”
(Pige 12 år)
”Jeg er hele tiden bange for, at der skal ske noget med min familie. Nu tør jeg ikke længere sove hjemme hos andre. Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre. Hele klassen skal snart på lejrtur, men jeg tør ikke tage med, fordi jeg er så bange for, at jeg får de følelser.”
(Dreng 11 år)
Børnene er anonymiserede
Yderligere oplysninger:
Seniorpressekonsulent Marianne With Bindslev, tlf. 2067 3038