Flere børn skal kende til BørneTelefonen
Alle 3.-9. klasser i fem kommuner bliver i disse måneder oplyst om, hvordan de kan bruge BørneTelefonen. Oplysningskampagnen er led i et projekt, hvor Børns Vilkår samarbejder med fem kommuner om bl.a. at sikre tidligere og bedre hjælp til børn gennem mere rådgivning.
Flere udsatte børn skal hjælpes tidligt, og det skal blandt andet ske ved at flere børn benytter sig af BørneTelefonen. Dette er nogle af målsætningerne for projektet ’Anonym Børnerådgivning’, der gik i luften sommeren 2012.
“Gennem oplysningskampagner i fem kommuner (Silkeborg, Ikast-Brande, Rødovre, Greve og Gladsaxe) bliver skoleelever oplyst om deres mulighed for at benytte Børns Vilkårs BørneTelefon til at få anonym og kvalificeret hjælp til store og små problemer,” fortæller direktør Dorthe Lysgaard.
Baggrunden for projektet er, at landets kommuner er lovmæssigt forpligtet til at tilbyde åben anonym rådgivning til børn og unge – gennem projektet undersøger kommunerne, hvordan en organisation som Børns Vilkår kan hjælpe kommunerne med at løfte opgaven.
Børn kan ringe om ALT
Alle 4. klasser i de fem kommuner er siden projektet start blevet tilbudt oplægget ’Børn har også ret’, 47 klasser har allerede haft besøg. Gennem oplæggene får børnene viden om, at de kan ringe til BørneTelefonen og få gratis og anonym hjælp til alt fra kærestesorger og drilleri til problemer af tungere karakter som vold og overgreb, oplyser Dorthe Lysgaard.
“Eleverne lærer, at rådgivningen er anonym. De behøver dermed ikke tænke over, om deres problemer er pinlige eller frygte for repressalier. Dog bliver de i sager om omsorgssvigt oplyst om muligheden for at opgive deres anonymitet for at kunne få hjælp af en kommunal sagsbehandler,” siger hun.
Storstilet oplysningskampagne
Oplæggene er rettet mod alle 4.-klasser, men i januar og februar 2013 får alle 3. til 9.-klasser i projektkommunerne et klassesæt med bl.a. plakater, kort med oplysninger om BørneTelefonen samt information til lærerne om, hvordan de kan sætte fokus på elevernes ret til at blive hørt og få hjælp.
Børns Vilkår evaluerer med ekstern hjælp projektet. Evalueringen skal både illustrere i hvilket omfang Børns Vilkår rådgiver børn fra de fem kommuner, hvordan en oplysningskampagne påvirker børnene og endelig skal evalueringen belyse sammenhængen mellem anonym børnerådgivning og tidlig indsats.