I 2020 behandles børn som borgere, ikke brikker.
Børns Vilkår vil arbejde for, at børn og unge inddrages systematisk i alle sociale sager. Når det lykkes, øges chancerne for at der findes gode og holdbare løsninger.
I dag tørner alle politikere, praktikere og organisationer inden for det børnepolitiske område, sammen på Christiansborg for at tale om, hvordan vi bryder den sociale arv.
Konferencen er foranlediget af filmen ’Blodets Bånd’, der vises på TV2 den 10. oktober og giver et sjældent indblik i, hvad vi som samfund er oppe imod, når den sociale arv skal brydes. Filmen modtog massiv medieomtale og anmelderros, da den havde biografpremiere i forsommeren, fordi den på nuanceret vis skildrer livet i familien Hansen, hvor misbrug og svigt trækker lange spor efter sig.
I anledning af konferencen lancerer Børns Vilkår et børnepolitisk mål: I 2020 behandles børn som borgere ikke brikker. Børns Vilkår vil arbejde benhårdt for, at alle børn og unge inddrages systematisk i deres egen sag i kommunen.
“Skal vi i højere grad lykkes med at anbringe børn, kræver det et paradigmeskift i kommunernes praksis. Vi skal væk fra at se barnet som en brik i sin egen sag til at se det som en medspiller med selvstændige rettigheder – ligesom voksne,” siger formand i Børns Vilkår, Peter Albæk.
Udover at det er skrevet ind i FN’s børnekonvention og den danske sociallovgivning, at børn har ret til at blive lyttet til fastslår forskningen, blandt andet en rapport fra CAFA (Center for afklarende og forebyggende socialt arbejde), at børn og unges inddragelse har positiv betydning for virkning af tiltag og foranstaltninger – og giver børn og unge muligheder for at opleve, at de mestrer eget liv.
“Når børn bliver medspillere i sagsbehandlingen, forstørres chancerne for, at det bliver den rigtige anbringelse første gang. Det kan betale sig menneskeligt – men i høj grad også økonomisk, fordi den rigtige løsning er penge sparet i den anden ende,” siger Peter Albæk.
Børns Vilkår vil arbejde for:
- At børn og unge skal være aktivt med i udviklingen af deres egen handleplan og barnets stemme skal fremgå direkte af den. Det skal desuden fremgå direkte af alle sager, hvilken betydning barnets holdning har haft for beslutningerne – herunder hvad argumenterne er for evt. ikke at følge barnets ønsker. Barnet skal altid have viden om, hvordan der kan klages over beslutninger.
- Der skal være tydelige rammer for møder med barnet (i eksempelvis en børnesamtale). Dvs. barnet skal forklares, hvad mødet går ud på, hvad målet er, hvem der deltager osv. Det skaber bedre forståelse hos barnet for kommunens rolle i barnets liv.
- Alle børn og unge skal føle sig inddraget aktivt i udviklingen af deres egen handleplan, og kommunerne skal hvert år spørge børn og unge om deres oplevelse af at blive inddraget.