Ingen unge skal kæmpe mod sexmobning alene
I fællesskab med Børns Vilkår og Sex & Samfund vil Minister for Børn, Undervisning og Ligestilling Ellen Trane Nørby bremse mobning af seksuel karakter.
Som reaktion på de seneste dages sager om krænkende deling af sexvideoer og sexhistorier blandt unge er Minister for Børn, Undervisning og Ligestilling Ellen Trane Nørby gået sammen med Børns Vilkår og Sex & Samfund om at opfordre unge, der oplever mobning af seksuel karakter, til at ringe til BørneTelefonen, Sexlinien for Unge eller Privatsnak og dele deres oplevelser.
”Sexmobning er krænkende og uacceptabelt. Ingen unge mennesker bør føle, at de står alene med det her problem. Derfor håber jeg, at de unge vil tage kontakt til enten BørneTelefonen eller Sexlinien, hvor man kan få hjælp i sådan en situation,” siger Ellen Trane Nørby.
De to organisationer vil hver især i løbet af de kommende uger danne sig et overblik over problemets omfang. Efterfølgende vil Ministeren for Børn, Undervisning og Ligestilling invitere aktører på uddannelsesområdet til et møde om, hvordan vi får stoppet den adfærd, der er i nogle ungdomsmiljøer.
”Jeg er rigtig glad for, at Børns Vilkår og Sex & Samfund har sagt ja til at bidrage med deres store viden, så vi kan gøre en aktiv indsats for at bremse det normskred, som vi ser ,” siger Ellen Trane Nørby.
Sex og Samfund har allerede fokus på problemerne omkring digital mobning – både med en informationskampagne, der skal få forældre til at tale med deres børn om livet på de sociale medier, og med omfattende undervisningsmaterialer til grundskole og ungdomsuddannelser.
National chef, Marianne Lomholt, er glad for, at ministeren er klar til at handle på problemerne.
– Vi skal have mere viden på dette område, og vi skal følge op på den viden. Unge har altid interesseret sig for hinandens scoringer og seksuelle relationer. Men udviklingen inden for de sociale medier går så stærkt, at der ikke er blevet udviklet en ordentlig samtaleform eller et fælles moralkodeks blandt de unge, og her skal både skole og forældre på banen, siger national chef i Sex & Samfund, Marianne Lomholt.
På BørneTelefonen er man hver eneste dag i kontakt med børn og unge, der fortæller om, hvordan det er aldrig at føle sig i fred for mobning, fordi det i dag også foregår på sms og de sociale medier. Ikke mindst mobning af seksuel karakter kan være fuldstændig ødelæggende for børn og unges livskvalitet.
– Det er en meget alvorlig problemstilling, som vi har stor fokus på. Vi taler med de unge dagligt og opfordrer dem ofte til at politianmelde hændelsen og tale med voksne, der kan hjælpe dem. Desuden uddanner vi løbende vores frivillige rådgivere på BørneTelefonen i de unges digitale liv og de faldgruber, der helt åbenlyst er der. SkoleTjenestens dialogorienterede oplæg om de unges digitale liv er efterspurgt på skoler i hele landet og bidrager også til at forebygge at flere bliver krænket, siger Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår.
Kontaktinformationer:
Kontakt Sexlinien for Unge på 7020 2266
Kontakt Privatsnak, der henvender sig til de helt unge mellem 10 og 15 år, på 7020 2281
Kontakt BørneTelefonen på 116 111