”Jeg føler mig tom og overset”
Op imod hver tredje dreng og pige er ofte alene, selvom de ikke har lyst til at være det. Det viser en websurvey på BørneTelefonen blandt 303 børn.
”Mange gange, når jeg er alene og ikke har lyst til det, så føler jeg mig tom og overset.”
Pigen her er ikke alene om at føle sig ensom. 36% af pigerne og 27% af drengene, der har deltaget i en websurvey på BørneTelefonen.dk, oplever, at de ofte er alene, selvom de ikke har lyst til at være det.
”Det er bekymrende, at så mange af de børn, der har svaret på vores survey, oplever at være ensomme. Tallene kommer dog ikke bag på os. Både fra BørneTelefonen og fra andre undersøgelser ved vi, at børn og unge mentalt set har fået det sværere i de senere år,” siger chef for BørneTelefonen, Bente Boserup.
De børn, der ofte oplever at være alene, har i højere grad ondt i maven, hovedpine, vanskeligheder ved at sove, svært ved at koncentrere sig og at er mere bange eller angst, end de børn, der aldrig oplever at være alene uden at ønske det.
”Surveyen viser desuden, at børnene, der ofte er alene, er mindre tilbøjelige til at tale med forældre og venner om ting, der er svære end de børn, der aldrig er alene uden at have lyst til det,” siger Bente Boserup med henvisning til undersøgelsen og tilføjer:
”Besvarelserne viser os vigtigheden i, at børn har forældre og andre voksne omkring dem, der er tilgængelige. Børn fortæller os dagligt på BørneTelefonen om, hvordan det opleves ikke at blive hørt af en forælder eller lærer, når man rækker hånden ud for at få hjælp. Til sidst stopper man med at forsøge og begynder måske at vende problemerne indad.”
En kvalitativ analyse af børnenes åbne besvarelser viser, at ensomhed bl.a. hænger sammen med at føle sig overset, utilstrækkelig, forkert og tom indeni, mens det kan føre til selvskadende adfærd, selvmordstanker, træthed og at barnet lukker sig inde i sig selv.
Om undersøgelsen:
- I alt 303 børn har besvaret spørgeskemaet på børnetelefonen.dk.
- Heraf var 30% mellem 10 og 12 år, 47% mellem 13 og 15 år, 13% mellem 16 og 17 år og 9% over 18 år.
- 21% var drenge, 79% var piger
Bemærk, at undersøgelsen ikke er repræsentativ
Det fortæller børnene:
- ”Næsten alle hader mig. Jeg ved ikke, hvem jeg er. Jeg hader mig selv. Jeg har lyst til at forsvinde.”
- ”Altså mange gange vil jeg gerne være alene, da jeg finder en form for ro i mig selv. Men mange gange, når jeg har lyst til det, så føler jeg mig tom og overset.”
- ”Jeg skærer i mig selv, for at flytte fokus fra tomrummet til blodet på min arm. Hører musik, som gør mig mere ked af det.”
- ”Jeg lukker mig inde i mig selv. Jeg hører musik, tegner eller læser. Jeg finder trøst i fiktive karakterer og bandmedlemmer, der ikke ved, jeg findes.”
- ”Drikker…også her føler jeg, at nogle burde se det og hjælpe mig. Jeg kan ikke få mig selv til at bede om hjælp.”
- ”Jeg føler mig udenfor og uelsket…Jeg føler, at jeg ikke betyder noget og at folk ville være ligeglade med, hvis jeg døde.”
5 gode råd:
Forælder til et barn, der føler sig ensom? Det er vigtigt, at forældre og andre voksne tæt på fanger tegnene på ensomhed og mistrivsel i opløbet, før det udvikler sig til alvorlige problemer.
Det kan du gøre, hvis du er bekymret:
- Selv om barnet trækker sig så tro på, at det ikke nødvendigvis betyder, at du er uønsket som forælder. Vær opsøgende og vis, du er der.
- Drøft situationen med skolen og barnets lærere. Tal med dem om hvad der kan gøres på klasseniveau for at skabe et fællesskab med plads til alle. Ensomhed må aldrig blive det enkelte barns ansvar. Følg op på aftalerne med skolen, så der er en udvikling.
- Tag initiativ – i samarbejde med dit barn – til legeaftaler, barnet kan overskue. Aftal hvad ’rammen’ om legeaftale – tidspunkt, hvad de kan lave og hvordan du kan støtte op. Det handler for dit barn om at få små ’sejre’ hvor han/hun lykkes.
- Husk at dine egne livskriser fx i forbindelse med skilsmisse, arbejdsløshed og sygdom kan påvirke dine børn. Vær bevidst om, at din teenager muligvis’skåner’ dig og skubber sine egne behov og problemer i baggrunden. Opsøg hjælp og støtte i dit netværk.
- Ring til ForældreTelefonen hos Børns Vilkår, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe det hele an på tlf. 35 55 55 57.