Kulegravning af skilsmisseområdet er påkrævet
Det system, der burde beskytte og hjælpe børn i skilsmissesager, efterlader alt for ofte barnet i en limbo i konflikten mellem mor og far. Det skriver Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, i et debatindlæg, der blev bragt i Politiken den 5. februar 2014.
En af de første opgaver, den nyudnævnte minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen bør kigge på, er skilsmisseområdet.
Skilsmisse rammer rigtig mange familier, og i mange tilfælde kommer barnet sikkert igennem forløbet. I andre tilfælde, hvor samarbejdet mellem mor og far kollapser, skal samfundet træde til på en helt anden måde end vi ser i dag.
“Sagerne hober sig op i Statsforvaltningen. Vi ved også, at markant flere sager om konfliktfyldte skilsmisser i dag ender i fogedretten – sammenlignet med situationen for blot få år siden. Og lange sagsbehandlingstider og retssager betyder for barnet længere tid i limbo i konflikten mellem mor og far,” skriver Rasmus Kjeldahl.
Nogle af de mest udsatte børn er fanget mellem sager i kommunen og sager i Statsforvaltningen – to systemer, der agerer i hver sin silo efter hver sit sæt regler, pointerer Kjeldahl:
“I Børns Vilkår oplever vi igen og igen, at det system, der skulle agere som et af velfærdsstatens sikkerhedsnet under børnene, bliver til et edderkoppespind, der fastholder børnene i et liv med stridende forældre, omsorgssvigt og uafklarede spørgsmål.”
Rasmus Kjeldahl opfordrer til, at hele skilsmisseområdet kulegraves med alt hvad der dertil hører af jura og økonomi, og i særdeleshed sagsbehandlingsforløbets praksis.
“Adskillige undersøgelser viser, at skilsmissebørn i gennemsnit har flere filfælde af angst, depression og vantrivsel end andre børn. De klarer sig i gennemsnit dårligere i uddannelse og i det senere arbejdsliv. Med en investering i gode rammer om skilsmisseområdet, kan vi undgå enorme økonomiske og menneskelige omkostninger,” slutter han.