Mary Fonden, Red Barnet og Børns Vilkår går sammen for at stoppe mobning
Alt for mange børn i Danmark har mobning tæt inde på livet. Det er skadeligt for børnene, og der er brug for en styrket indsats for at komme mobningen til livs. Derfor går landets tre førende organisationer inden for anti-mobning nu sammen i en helt ny alliance for at stoppe mobning af børn i Danmark.
Mobning giver ondt i maven, fører til ensomhed og kan helt ødelægge et barns tro på sig selv. Men mobning kan bremses med en målrettet og helhedsorienteret indsats, og derfor går Danmarks tre største aktører på området nu sammen i et nyt fællesskab; ”Alliancen mod mobning”.
”I Mary Fonden baserer vi vores arbejde på partnerskaber. Vi tror på, at vi når længst ved at pulje vores erfaringer og kompetencer og ikke mindst koordinere vores indsatser, så vi ikke sidder i hvert vores hus og udvikler hver vores mobbeindsats. Med Alliancen mod mobning får vi de bedst tænkelige forudsætninger for at stoppe mobning i skolen,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Mobning er stadig et udbredt problem i de danske skoler; 7 %* oplever mobning mindst et par gange om måneden. Det svarer til 1-2 elever i hver skoleklasse.
”Alliancens vision er at stoppe mobning. Det skal ske ved at forebygge og gribe ind over for mobning samt hjælpe børn, der er ramt af mobning. Den indsats er mulig ved at samle de erfaringer og den viden, vi har opbygget hver især, og på det grundlag etablere et stærkt og samlet tilbud, der kommer børnene til gode,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
Inden for fagkredse er der en voksende erkendelse af, at mobning ikke handler om enkelte børn, men om hele børnegruppen. Når et barn mobbes, er det typisk et udtryk for en uheldig udskillelseskultur, hvor ingen kan føle sig sikker. Derfor fokuserer Alliancen mod mobning på at arbejde med hele børnegruppen og børnenes omgivelser – det handler om at skabe positive værdier og kulturer i børnefællesskaberne.
”Vi er nået rigtig langt med vores indsatser de seneste år, men vi er ikke i mål. Som de største aktører på området har vi en særlig forpligtelse til at løfte opgaven og tænke nyt og større. Det skylder vi børnene, og det gør vi allerbedst i fællesskab. Det er på tide, at vi sikrer børn en mobbefri hverdag,” siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.
Alliancen mod mobning vil som det første projekt udvikle et stærkt og helhedsorienteret tilbud målrettet 4., 5. og 6. klasse i grundskolen. Udviklingen af projektet går i gang i andet halvår af 2016 og forventes afprøvet i 2017.
* WHOs skolebørnsundersøgelse, 2014.
For yderligere kontakt:
Heidi Krumhardt Mortensen, kommunikationschef i Mary Fonden, 30 25 30 53, hkm@maryfonden.dk
Mette Noppenau, pressechef i Red Barnet, 20 12 18 58, men@redbarnet.dk
Marianne With Bindslev, seniorpressekonsulent i Børns Vilkår, 20 67 30 38, marianne@bornsvilkar.dk
Alliancen mod mobning
Alliancen mod mobning hviler på de tre organisationers mangeårige arbejde for børns trivsel, herunder Fri for Mobberi, som er Mary Fondens og Red Barnets fælles antimobbeprogram, der har fokus på forebyggelse af mobning i børnehave og indskoling og siden maj måned også i vuggestue og dagpleje. Desuden erfaringer fra bl.a. BørneTelefonen og kampagnen #DeVoksnesAnsvar. Organisationernes eksisterende projekter vil fortsætte som hidtil, og Alliancens arbejde vil således bestå i nye initiativer mod mobning i folkeskolen. Alliancen mod mobning baserer sin mobbeindsats på det nye mobbesyn, hvor mobning anses som et gruppefænomen mere end et individuelt problem. Læs mere om Mary Fonden på www.maryfonden.dk, om Red Barnet på www.redbarnet.dk og om Børns Vilkår på www.bornsvilkar.dk.
Mobning
Der udarbejdes løbende forskellige statistikker om mobning i Danmark. Alliancen mod mobning anvender WHO’s store skolebørnsundersøgelse, der bliver udarbejdet hvert fjerde år. Senest i 2014.
Udviklingen i tal ser således ud:
Kilde: WHOs skolebørnsundersøgelse blandt 11-15-årige i 1998, 2002, 2006, 2010 og 2014.
Syv procent svarer til omkring et-to børn i hver klasse.
Den seneste skolebørnsundersøgelse konkluderer blandt andet, at der er flest elever blandt de 11-årige, som bliver udsat for mobning, nemlig 11 pct.
Børn og unge skal hjælpes – støt her!