Nu får børn og unge i Grønland lettere adgang til anonym og gratis hjælp
Grønlands landsdækkende rådgivningslinje Tusaannga går den 17. maj i luften med et nyt digitalt univers til børn og unge, som er skabt i samarbejde med Børns Vilkår, og som gør anonym og gratis rådgivning endnu mere tilgængelig.
Hvad enten børn og unge har lyst til at tale med en rådgiver på telefon, chat eller sms, få hjælp fra andre børn eller læse om tematikker som ensomhed og selvmordstanker, så er det nu muligt på Tusaannga.gl som er realiseret i samarbejde med Børns Vilkår.
Hidtil har børn og unge haft mulighed for at kontakte Tusaannga ved at ringe til 801180 eller sende en SMS til 1899. Men fra i dag kan de også benytte en ny chatfunktion, som både kan øge følelsen af anonymitet, fordi man kan henvende sig uden at bruge sit telefonnummer, og som samtidig udvider muligheden for at få gratis rådgivning på grønlandsk for børn og unge, som er bosat uden for Grønland.
Det nye digitale univers er bygget op på samme måde som BørneTelefonens hjemmeside i Danmark. Siden indeholder derfor også indirekte rådgivning med flere temasider, hvor børn og unge kan finde viden og råd om, hvordan de kan tackle forskellige udfordringer, der kan fylde i et børne- og ungdomsliv. Siden hedder ”hjælp til selvhjælp” og er til dem, som for eksempel endnu ikke er klar til at snakke højt med nogen, om det, der er svært.
Ligesom på BørneTelefonens hjemmeside introduceres også et rådgivningsunivers med navnet ‘Lad os hjælpe hinanden/Ikioqatigiitta’, hvor børn og unge kan rådføre sig med jævnaldrende – helt anonymt.
Tilbuddene på Tusaannga.gl er et resultat af børn og unges eget ønske om at få flere muligheder for anonym hjælp og rådgivning.
”Dagen i dag er en vigtig milepæl i vores arbejde for at støtte børn og unge i de udfordringer, de møder til daglig. Vi ser i Tusaanngas interne undersøgelser og Qamani-rapporten, at børn og unge ofte foretrækker at tale med deres jævnaldrende om deres problemer, og dette bliver nu en mulighed på Tusaannga.gl. Vi ønsker at vise børn og unge, at Tusaannga er et sted, hvor man kan få støtte til alle slags daglige udfordringer – for eksempel forelskelse eller spørgsmål om kroppens udvikling,” siger ministeren for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Aqqaluaq B. Egede.
Børns Vilkår har været en afgørende samarbejdspartner i udviklingen af hjemmesiden. På baggrund af næsten 40 års erfaring med at drive BørneTelefonen har Børns Vilkår bidraget med viden, digital infrastruktur og opkvalificering af rådgiverne.
“Vi er utrolig glade for at kunne bidrage til, at børn og unge i Grønland får endnu bedre muligheder for at søge hjælp, når de har brug for det,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
Børns Vilkår har også hjulpet med at rejse finansiering gennem forskellige fonde til at kunne realisere projektet. Det gælder Asta og Jul. P. Justesens Fond, Hempel Fonden, Bygma Fonden, Dansk Tennis Fond, Hurtigruten Foundation, Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond, Nikolai og Felix Fonden og Dansk Sygeplejeråds Solidaritetsfond.