Ny undersøgelse: Hvert 11. barn udsættes for slag og spark
Alt for mange børn og unge lever med vold tæt inde på livet. En ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at mere end hvert fjerde barn i 7. klasse har været udsat for vold derhjemme inden for det seneste år. Hvert 11. barn har været udsat for grov vold. Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet skyder nu en landsdækkende kampagne i gang for at stoppe vold mod børn.
Børn har ret til at vokse op uden vold. Alligevel er vold en del af alt for mange børns opvækst.
Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet er gået sammen i en landsdækkende kampagne under titlen #stopvoldmodbørn, som er støttet af TrygFonden. Kampagnen lanceres i dag, og målet er at sætte fokus på og stoppe forældres brug af fysisk og psykisk vold i opdragelsen af børn i hjemmet.
Som en del af kampagnen har Børnerådet gennemført en undersøgelse om vold blandt flere end 4.000 børn i 7. klasse. Den viser, at 29 procent – svarende til mere end hvert fjerde barn – har været udsat for fysisk vold i hjemmet inden for de seneste 12 måneder. 9 procent – svarende til hvert 11. barn – har været udsat for grov fysisk vold som slag og spark.
Børnerådets formand, Per Larsen, er nedslået over, at forældre i Danmark – knap 20 år efter afskaffelsen af revselsesretten – stadig bruger vold i opdragelsen:
– Den gruppe børn, der bliver udsat for grov fysisk vold, lever under uacceptable forhold. De har brug for akut hjælp, og derfor skal de spottes og støttes af fagfolk og myndigheder så tidligt som muligt, siger han.
Men det er ikke kun de mest udsatte børn, der har brug for støtte, forsætter han:
– En del af de forældre, der udsætter deres børn for mindre grov vold, tænker sikkert ikke på det som vold. Men det at skubbe eller ruske sit barn er en voldsom fysisk reaktion, der står i kontrast til di alog og fornuft i opdragelsen, så de forældre skal altså også stoppe op og tænke sig om, siger Per Larsen.
1.000 opkald til BørneTelefonen om vold
Alene sidste år havde Børns Vilkår mere end 1.000 samtaler med børn, der ringede til BørneTelefonen for at få hjælp til problemer med vold i hjemmet. Børnene fortæller blandt andet om at blive skubbet, rusket, råbt ad, skoldet med varm kaffe og slået med både knytnæver, bælter og sko eller at blive tvunget til at se søskende eller forældre blive slået.
– Det er forbudt og strafbart at slå børn – og vi har pligt til at beskytte dem. Alligevel har vi børn, der fortæller til BørneTelefonen, at andre voksne ikke lytter til – eller tror på – dem, når de fortæller om volden derhjemme. Hvis vi skal bekæmpe vold i familien, er det afgørende, at fagfolk omkring barnet er rustet til at se tegn på den form for omsorgssvigt og handle. En underretning kan være afgørende for, at børn får den rigtige hjælp, og de som har brudt loven bliver stillet til ansvar, siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.
Børn og voksne mangler oplysning
Ét er at uddanne fagpersoner som lærere, pædagoger og sundhedsplejersker, så de har viden til at få øje på og hjælpe børn, der udsættes for vold. Noget andet er at sikre, at børn kender deres rettigheder og ved, at de har ret til at vokse op uden vold i hjemmet.
Generalsekretær for Red Barnet Jonas Keiding Lindholm peger på behovet for mere oplysning. Både til børn om deres rettigheder og til forældre om at begrænse brugen af vold i opdragelsen.
– Børn skal vide, at de har ret til et liv uden vold. Hvis de ved det, får de lettere ved at sige fra, passe på hinanden og bede om hjælp. Derfor glæder det mig, at rekordmange skoler i den kommende uge markerer børnerettighedsdagen og sætter særligt fokus på at stoppe vold mod børn. Men det er ikke børnenes opgave at stoppe volden – det er de voksnes ansvar. Vores ansvar. Derfor skal vi stå sammen – organisationer, forældre, fagpersoner og politikere – om at nå målet. Intet barn skal vokse op med vold som en del af sin opvækst, siger Jonas Keiding Lindholm.
Fakta: Undersøgelse om vold blandt børn
- Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel, som blev gennemført i september 2016. Panelet består af 5.047 elever i 7. klasse fordelt på 233 skoler i hele landet. 4.039 børn har gennemført hele spørgeskemaet om vold i hjemmet.
- I undersøgelsen er vold opdelt i mindre grov fysisk vold og grov fysisk vold.
- 29 procent af børnene har været udsat for mindre grov fysisk vold. Det kan fx være at blive rusket og skubbet eller nevet minimum én gang i forbindelse med en konflikt med en voksen derhjemme inden for de seneste 12 måneder.
- 9 procent af børnene har været udsat for grov fysisk vold. Det kan fx være at blive slået eller sparket minimum én gang i forbindelse med en konflikt med en voksen derhjemme inden for de seneste 12 måneder.
#stopvoldmodbørn