Omsorgssvigtede børn kan miste vigtig støtteordning
Det er vigtigt for unge at få professionel støtte i forbindelse med erstatningssager for offentligt svigt, viser en evaluering fra Børns Vilkår. Dog er der fare for, at de unge mister støtteordningen.
Børns Vilkår har siden 2013 fået en bevilling på to millioner kroner fra satspuljen årligt til at hjælpe børn og unge, som har været udsat for groft omsorgssvigt, med at rejse sag mod de kommuner, som ikke greb ind i tide. Men børnene kan risikere at miste muligheden da bevillingen løber ud til nytår og social- og indenrigsminister Karen Ellemann har meldt ud, at regeringen ikke regner med at prioritere projektet i deres forhandlinger om satspuljen fremover.
”Vi er kede af det på de unges vegne, idet det i praksis vil betyde, at deres mulighed for at få oprejsning via en retssag bliver forringet,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
”En evaluering viser, at det for den enkelte betyder meget at få en officiel anerkendelse af, at det, man var igennem som barn, ikke var i orden. At der er voksne, der skulle have grebet ind,” fortsætter han.
I projektets levetid har Børns Vilkår modtaget 164 henvendelser om potentielle erstatningssager. Af disse er cirka halvdelen blevet vurderet som relevante i forhold til projektets fokus, dog er 24 afvist, fordi der var tale om personer over 30 år, som dermed ikke faldt inden for projektets målgruppe. To personer har fået udbetalt erstatning med støtte fra Børns Vilkår, mens tre afventer rettens behandling. Yderligere femten sager er under behandling. Resten er lukket grundet manglende dokumentation/forsvundne akter, kommunen har handlet tilstrækkeligt i sagen, eller andre årsager.
Evalueringen peger på, at det er vigtigt for de unge at få støtte i et langt og kompliceret sagsforløb, som kan virke uoverskueligt.
”Børns Vilkår har hjulpet med at indhente og gennemgå sagsakter og har bisiddet ved advokat- og retsmøder. Børnene kan trække på både juridisk og socialfaglig ekspertise hos Børns Vilkår og få støtte til at håndtere frustrationer i forløbet,” siger Rasmus Kjeldahl.
Børns Vilkår har i løbet af projektet peget på huller i lovgivningen i forhold til at rejse erstatningssagerne – således har regeringen i sit lovprogram varslet ændrede forældelsesfrister i sager om offentligt svigt.
”Det er positivt, at forældelsesfristerne ser ud til at blive forlængede eller helt fjernet. Men det skal gå hånd i hånd med at man sikrer støtte til at børnene kan få oprejsning, ellers kan vi ikke sikre de allermest udsatte børns ret til oprejsning og erstatning,” siger Rasmus Kjeldahl.