Psykiske problemer tyngede børn og unge i juledagene
Hele 930 gange var BørneTelefonen i kontakt med børn og unge i julen 2017, og særligt psykiske problemer fyldte mere for børn og unge i juledagene end resten af året. Det viser en ny opgørelse fra Børns Vilkår.
Depression, spiseforstyrrelser og bekymringer om psykiske sygdomme.
Problemer som disse var baggrunden for en række henvendelser til BørneTelefonen i juledagene 2017. 930 gange hjalp BørneTelefonen børn og unge i perioden fra den 23. – 31. december. Det er 165 flere rådgivninger end forrige år.
Særligt bekymringer om psykiske lidelser fyldte mere i julen end resten af året: 6% af henvendelserne handlede om psykiske lidelser – det svarer til 6 samtaler om dagen. Resten af året fylder disse problemer knap 4% af rådgivningerne.
“Der er rigtig mange børn og unge, der mangler nogle voksne at tale med, og særligt i juledagene kan mange føle, at det savn intensiveres. Men ingen skal stå alene med svære tanker og alvorlige problemer, og derfor står vi klar med støtte og rådgivning,” siger vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg Johnsen.
I 2017 fortalte flere børn og unge med spiseforstyrrelser om deres problemer med det store fokus på mad i juletiden, mens andre var triste og bekymrede over psykiske sygdomme hos dem selv eller nært i familien. Samtidig fyldte henvendelser om angst, selvmordstanker og ensomhed. Psykosociale problemer som disse tegnede sig tilsammen for over hver femte samtale.
“Børns problemer holder ikke op, bare fordi det er jul. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi nu for fjerde år i træk sad klar på BørneTelefonen i juledagene, til at besvare de mange henvendelser om hjælp,” siger vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg. Johnsen.
Fakta
Mellem den 23. og 31. december ringede børn for at få hjælp 930 gange.
Psykosociale problemer i julen 2017
Antal Andel
Bange/angst 82 8,8%
Brug af rusmidler (alkohol, stoffer mv.) 20 2,2%
Ensomhed 60 6,5%
Krop og/eller udseende 46 4,9%
Selvmordstanker/selvmordsforsøg 56 6,0%
Selvskadende adfærd 44 4,7%
Spiseforstyrrelser 24 2,6%
Psykiske lidelser/diagnoser 55 5,9%