Sådan hjælper du dit barn med at håndtere præstationspres
Mange børn og unge har brug for hjælp til at håndtere præstationspres i forbindelse med skolearbejdet. Derfor har Børns Vilkår udarbejdet gode råd til forældrene i forbindelse med skolestarten.
Rigtig mange børn og unge har problemer med angst, ensomhed og selvmordstanker. Det viser flere undersøgelser og et stigende antal børn og unge, der henvender sig med bl.a. selvmordstanker til BørneTelefonen hos Børns Vilkår.
”Det er vigtigt for disse unge at have en forælder eller en anden voksen, der kan støtte ham eller hende i, at livet er andet end at få gode karakterer i skolen og have det perfekte liv på Facebook. Skolestarten er en god anledning til at give forældrene en hjælpende hånd i forhold til disse udfordringer,” siger børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Charlotte Smerup.
Mange børn og unge er på et tidligt tidspunkt optagede af at klare sig godt i skolen i form af gode resultater i test og prøver, viser erfaringen fra Børns Vilkårs arbejde med børn og unge på BørneTelefonen og i undervisningsafdelingen.
”Forældrene har her en vigtig opgave, der består i, at hjælpe deres børn med at bruge energi på aktiviteter både i og uden for skolen, der ikke nødvendigvis giver en god karakter – men som udvikler og giver glæde på andre planer,” siger Charlotte Smerup.
I 2015 havde BørneTelefonen hos Børns Vilkår 1107 samtaler om selvmordstanker – det er næsten dobbelt så mange som for fem år siden. Børnene fortæller bl.a., at de mørke tanker skyldes, at de er ensomme og føler sig utilstrækkelige i forhold til venner, familie og krav om at præstere.
5 gode råd mod præstationspres
1. Fokusér på indsatsen frem for resultatet
Hav fokus på den indsats dit barn har gjort frem for resultatet: ’Hvor har du bare gjort dig umage!’, ’Godt kæmpet!’, ’Hvor har du bare koncentreret dig længe!’. Også når det er et flot resultat eller en høj karakter, har barnet brug for at blive anerkendt for sin arbejdsindsats og lyst til at lære. Har man gjort sig umage, har man gjort det godt uanset resultatet. Kniber det med lysten og indsatsen, gælder det om at finde frem til de små succeser og fremhæve dem – det kan motivere til mere gåpåmod.
2. Husk at et skoleliv består af andet at være god til matematik
Dit barns skoleliv består af meget andet end fagene, og det er vigtigt også at anerkende sit barn for andre styrker. Måske er dit barn virkelig god til at trøste vennerne, komme med den sjove kommentar, der løsner stemningen op, holde styr på sine ting eller finde på gode ting at lave i pauserne? Alle børn har brug for at vide, at de er gode til noget – og ikke alle behøver at være eksperter i matematik.
3. Tænk over, hvordan du omtaler dit arbejde?
Du er en rollemodel. Dit barn opfatter, hvis du selv er meget fokuseret på præstationer og taler kritisk om fx dit eget arbejde. Fremhæv andre ting end gode resultater og lønforhøjelser; kollegaerne, fællesskabet og andre ting, der gør dig glad ved dit arbejde. Husk at omtale din egen indsats positivt – også når du fejler. Vis dit barn, at du heller ikke er verdensmester i alting, men at du prøver dig frem og det er helt i orden.
4. Støt dit barn i at finde balancen mellem skole og fritidsliv
Hjælp dit barn til at finde en god balance, så skolen ikke kommer til at fylde for meget eller for lidt. Er der for mange eller for få fritidsinteresser i forhold til at skabe en god balance? Børn har brug for hjælp til at placere vigtigheden af skolearbejdet. Skolen er vigtig og der skal sommetider knokles på, men der skal også være tid til bare at koble af og også fokusere på andre ting, for eksempel en sjov fritidsinteresse, venskaber eller familien.
5. Tal åbent om drøftelser med skolen
Hvis du har været til samtale med barnets lærere eller modtager resultater fra test, kan det være en god idé at tale med dit barn om, hvad I har talt om – naturligvis på et niveau, der svarer til barnets alder. Husk igen ikke at fokusere på resultater gennem ros. Fremhæv barnets styrker, fx at han eller hun er god til at gøre sig umage og s og find udviklingspotentialet. Skal dit barn hjælpes til at øve sig mere eller få lavet lektier, så skab gode rammer og tal åbent med barnet om, hvordan du gerne vil støtte op.
Ønsker du mere vejledning? Så ring til ForældreTelefonen på 35 55 55 57 og læs mere på www.bornsvilkar.dk/forældretelefonen
Børn og unge skal hjælpes – støt her!