Sådan tager du temperaturen på dit barns digitale liv
’YOLO’, ’Streak’, ’Snap’, ’BFF’ og ’Insta-story’ … Dit barn slynger om sig med begreber fra sit online-liv, som du måske ikke aner, hvad betyder. Sommerferien er en god anledning til at blive klogere og tage temperaturen på børnenes digitale liv.
”Det online fællesskab kan være lige så vigtigt for børn som det fællesskab, der er tilstede henne i håndboldhallen. Men interesserer du dig for dit barns online liv og ved du, hvad dine børn foretager sig? ” spørger børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Sanne Lind.
Om lidt er der sommerferie – og den er en god anledning til at tage temperaturen på børnenes digitale liv, mener Sanne Lind:
”Børn skaber fællesskaber og relationer gennem sociale medier, men der er risiko for, at børn havner i dilemmaer, hvor de har brug for hjælp. Det kan eksempelvis være, når børn oplever at konflikter optrappes via beskeder, bliver udelukket, støder på skræmmende videoer eller får postet noget, som de senere fortryder. Derfor har børnene brug for voksne, der kan guide og hjælpe.”
5 enkle skridt til at tage temperaturen på dit barns digitale liv
1. Lær de sociale medier at kende
Hvordan snapper man? Hvad er et ’streak’? Hvad er musical.ly? Vær nysgerrig på, hvilke sociale platforme, dit barn bruger. Opret evt. selv en profil og få dit barn til at vise dig, hvordan man bruger mediet. Tal om, at man altid skal spørge om lov, før man deler billeder af andre. Hvis man offentliggør billeder eller film af andre uden at have fået lov, kan man blive straffet.
2. Tag stilling til tidsforbrug
Tal om, hvor meget tid, dit barn bruger online. Forhold dig åbent og undersøgende til tidsforbruget – meget tid online behøver ikke at være skidt, hvis man samtidig får motion nok og i øvrigt har andre interesser. Hvor meget tid bruger du selv på telefonens diverse platforme? Vær en god rollemodel og lav fælles aftaler, som gælder hele familien. Der findes apps, fx ’Moment’ og ’Forrest’, der uden løftet pegefinger måler ens aktivitet og tidsforbrug. Måske hele familien skulle downloade den og tale om resultaterne?
3. Spil et online-spil
Hvilket spil kan dit barn allerbedst lide at spille online? Er det FIFA, Mindcraft, League of Legends, Clash of Clans, Hay Day? Prøv at sætte dig ned sammen med dit barn og spil spillet. Hvorfor er det fedt? Hvem spiller barnet med? Chatter de – og om hvad? Kan alle vennerne være med og hvad gør de, hvis der opstår konflikter?
4. Lur en you-tuber
Mange børn og unge følger en række YouTubere. Hvem er dit barns yndlings YouTubere og hvorfor? Sæt dig ned og se nogle videoer med dit barn og forsøg at sætte dig ind i dit barns fascination. Hvad repræsenterer vedkommende? Hvorfor er det underholdende? Er det altid fedt at være kendt? Er det fiktion eller fakta?
5. Digitale spor
Tag en snak med dit barn om, hvilke billeder han/hun lægger ud på nettet. Snak også om deres digitale fodspor, de efterlader, hver gang de poster – at når vi fx ser en video på YouTube eller skriver informationer om os selv på vores Facebookside, lagres de digitale spor for evigt. Det er ikke tilfældigt hvilke annoncer, man ser i sit feed. Forsøg at få dem til at reflektere og være kritiske, før de poster. Alt kan kopieres, sendes videre, vendes og drejes – men aldrig slettes.