Verdens børnetelefoner: Hvert 7. opkald handler om vold og overgreb
Problemer med vold og overgreb fylder for børn i hele verden. Samtidig sætter krig og konflikt sine spor hos børnene i Mellemøsten, mens børn i Europa og USA søger hjælp til angst og stress. Det viser en opgørelse fra Child Helpline International.
Vold og andre former for overgreb er et massivt problem for børn i hele verden. I 2015 handlede hver 7. henvendelse til verdens børnetelefoner om dette tema, viser en opgørelse, som Child Helpline International (CHI) har lavet i forbindelse med International Børnetelefondag i dag, den 17. maj.
Vold fylder også hos børn i Danmark. Sidste år havde BørneTelefonen hos Børns Vilkår knap 3500 samtaler om fysisk og psykisk vold samt seksuelle krænkelser. Børn fortæller om lussinger, spark, mavepustere, at de bliver tvunget til at spise ulækre ting og bliver brændt af lightere og cigaretter.
”Vold mod børn et kæmpe problem, både i Danmark og andre lande i verden. Voksne, der ser et barn blive slået eller har mistanke om overgreb, har pligt til at gribe ind. Det er afgørende, at fagfolk og andre, der er tæt på barnet, er rustet til at se tegn på mistrivsel og underretter kommunen,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, der samtidig repræsenterer de europæiske børnetelefoner i CHI’s bestyrelse.
Vold er et gennemgående tema på tværs af verdensdele, men børnene har også forskellige problemer alt efter, hvor de bor. Mental sundhed og psykosociale problemer som angst, selvskade, stress og ensomhed fylder især hos børn i Europa og USA. Mellemøsten er den eneste region, hvor henvendelser fra børn omkring konflikt og krig befinder sig i top ti. Her fortæller børnene om fængslinger, om posttraumatisk stress-syndrom, og om skader og handicap, som følge af krig. Og særligt for Afrika handler en del af henvendelserne omkring kommerciel udnyttelse, såsom børnearbejde og børneprostitution.
”BørneTelefonen i Danmark og i andre lande er en livsline til at få gratis og anonym hjælp. Børnene har brug for voksne, der lytter og hjælper – ikke kun den enkelte rådgiver på BørneTelefonen, men også politikerne, som spiller en vigtig rolle i at sikre børns ret til en tryg barndom,” siger Rasmus Kjeldahl.
Fakta:
- Der findes børnetelefoner i 142 lande verden over, der arbejder for at styrke børns ret til en barndom fri for vold og andre overgreb.
- I 2015 besvarede hjælpelinjerne omkring 20 millioner henvendelser for børn.
- En ud af syv henvendelser drejede sig om vold og andre overgreb.
- Børn i krig og katastrofeområder er særligt udsatte for vold og overgreb.
- Børnetelefonerne er med til at sikre, at børn har en der lytter og hjælper.
- Sidste år havde BørneTelefonen hos Børns Vilkår knap 3500 om psykisk og fysisk vold samt seksuelle krænkelser.