Børns Vilkårs
børne- og ungesyn

Børns Vilkårs børne- og ungesyn afspejler den måde, vi ser, møder og omtaler børn og unge på. Børne- og ungesynet er rettighedsbaseret og har afsæt i børnekonventionen.

Børns Vilkårs børne- og ungesyn består af fire kernesætninger. På tværs af de fire sætninger ligger en grundlæggende præmis om, at alle børn og unge er kompetente til at handle i eget liv, og at de er betydningsfulde for fællesskabet og som deltagere i samfundet.

På samme tid står Børns Vilkårs børne- og ungesyn også på en grundlæggende holdning om, at det altid er de voksnes ansvar at sikre, at de rette betingelser og muligheder for at deltage og handle er til stede for børn og unge.  

Vi tror på, at alle børn og unge er stærke og kompetente, når de bliver mødt med tillid, varme og empati. Vi møder børn og unge med positive forventninger, vi oplyser dem om deres rettigheder, og vi støtter dem i at handle på dem.

Vi mener, at børn og unge har unik og værdifuld viden om eget liv. Vi hører dem og tager dem alvorligt, og vi tillægger deres oplevelser og perspektiver samme betydning og værdi som voksnes. Vi kæmper for, at børn og unge oplever reel inddragelse, når der træffes beslutninger, der handler om dem.   

Vi tror på, at børn og unges trivsel afhænger af de fællesskaber, de er en del af: i hjemmet, lokalt og i samfundet. Vi kæmper for, at alle børn og unge har mulighed for at deltage og udvikle sig sammen med andre, og at de oplever sig vigtige og betydningsfulde – både i de nære relationer og på samfundsplan. 

Vi mener, at børn og unge kan have et problem, men at de aldrig ER deres problem. Vi arbejder for, at udfordringer bliver forstået og løst i den kontekst, de kommer til udtryk i. Ingen børn og unge skal opleve, at deres problemer bliver en del af fortællingen om, hvem de er.