Ruslands invasion af Ukraine fylder meget i medierne lige nu. Børn og unge læser overskrifter, nyheder og ser videoer, der kan sætte tanker i gang hos dem. Den slags billeder og historier kan være svære at få ud af hovedet.

Nogle børn vil måske tænke meget på det, og være påvirket af det længe. Andre vil måske først høre om det, når I snakker om det i skolen og kan have brug for hjælp til at forstå, hvad det handler om. 

På BørneTelefonen oplever vi lige nu henvendelser om konflikten mellem Rusland og Ukraine. Vi kan ikke fjerne krig og uro hos børn og unge, men vi voksne kan lytte og ofte berolige.  

Vi har samlet nogle råd til, hvilke ting man som lærer kan være opmærksom på, når man vil snakke med sine elever om situationen i Ukraine.

Jeg har hørt at der er fløjet flyvere fra Rusland ind i Danmark jeg er bange for at der skal komme krig. Pige, 13 år

Børn og unge vil højst sandsynligt støde på nyheder og overskrifter om Ruslands invasion af Ukraine, og det kan give spekulationer om krig.

Spørg eleverne hvad de har set og hørt, hvad de tænker om det, og om der er noget, der gør dem urolige. Vær opmærksom på hverken at underkende deres bekymring eller gøre den større.

Man kan f.eks. sige

  • Det er rigtigt, at lige nu fylder nyheder om Rusland og Ukraine meget. Og det kan være svært at forstå, hvad der sker. Hvad har du hørt?/Hvor har du hørt det henne?/Hvad fik det dig til at tænke på?
  • Det kan være svært at finde rundt i det, når andre lande er uvenner. Men der er rigtig mange mennesker – også i Danmark, der arbejder for, at der ikke skal være krig. 
  • Jeg ved det faktisk ikke, men jeg vil gerne se, om jeg kan finde et svar senere. Men hvor er det godt, at du kommer og spørger. Det må du altid gøre.

Ofte har børn hørt brudstykker af nyheder, som kan få dem til at danne skræmmebilleder, som ikke nødvendigvis har med virkeligheden at gøre.

Forklar så godt du kan og på et passende niveau til børnenes alder, hvad konflikten handler om. Vis f.eks. på et kort hvor Ukraine ligger og forklar, at konflikten handler om nogle landområder i dét land.

Hvis børnene er nervøse for, om konflikten breder sig til Danmark, kan du vise på et kort, at der er 1.800 kilometer fra København til Kiev.

En mulighed for de lidt større børn er, at man ser Ultra Nyt på DR eller læser Børneavisen sammen, hvor der formidles nyheder i børnehøjde.

Konflikter, krige og kriser afføder et boom af fake news og overdrivelser online. Vær særlig opmærksom på, om der er børn, der giver udtryk for at have hørt overdrivelser, som ”Det er starten på 3. verdenskrig” eller deciderede falske nyheder.

I udskolingen kan man bruge det som anledning til at drøfte, hvor man får sine nyheder fra, og hvordan man forholder sig kritisk til de fremstillinger, man møder online.

Situationen i Ukraine vil formentlig fylde i medierne i en rum tid fremadrettet. Derfor er det vigtigt, at du gør det tydeligt, at det er noget, I kommer til at tale om igen, så de ved, at der hele tiden bliver fulgt op.

Sørg også for at børnene ved, at de kan komme til dig, hvis der er noget, de har brug for at tale om.

Sig f.eks.

  • Det kan være, at I de kommende dage kommer i tanke om flere ting, som I synes, vi skal tale om i klassen, så derfor taler vi om det igen i næste uge.
  • Hvis I kommer i tanke om noget, som I gerne vil tale med mig om, uden at hele klassen hører det, er det også helt ok. Bare kom og sig til, så finder vi et tidspunkt, hvor vi kan tale sammen.
Det hjælper ikke at der desværre kommer videoer om at Rusland har så mange atombomber så de kan udrydde hele jorden med et tryk. Samt at de også i radioen sagde at det kunne ske hvornår som helst. Dreng 14 år

FagTelefonen

Hvis du ønsker personlig rådgivning til at tale med dine elever, kan du kontakte FagTelefonen og få gratis, anonym og børnefaglig rådgivning.

Mandag til torsdag 11.00 – 15.00

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Hver måned sender vi et nyhedsbrev ud til dem, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Tilmeld dig Børns Vilkårs nyhedsbrev, og få indblik i vores mange aktiviteter, nye kampagner og gode råd til de små og store emner, der fylder hos børn og unge.

"*" indikerer påkrævede felter

Vi vil gerne tilrettelægge vores kommunikation til dig, så du i højere grad får det indhold, der interesserer dig. Det kan vi, hvis du tillader os at benytte en web beacon. På den måde kan vi se, om du åbner og klikker på vores e-mails og forbedre din oplevelse med vores kommunikation.
Ved at tillade os at benytte en web beacon opnår vi samtidig adgang til de oplysninger, du har givet os ovenfor, din IP-adresse, hvilket device, operativ- og mailsystem, du benytter, og oplysninger om, hvor du befinder dig, når du tilgår vores e-mails. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke ved at bruge afmeldingslinket i hver e-mail.
Samtykke givet – sporing*
Børns Vilkår passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke