
Børnebeskyttelsespolitik i
Børns Vilkår
Formålet med vores børnebeskyttelsespolitik
Det primære formål med Børns Vilkårs børnebeskyttelsespolitik er, at alle medarbejdere og frivillige overholder børn og unges rettigheder, samt krav på beskyttelse. Et sekundært formål med Børnebeskyttelsespolitikken er, at alle medarbejdere og frivillige føler sig trygge og handleparate i arbejdet med børn og unge i organisationen.
Børns Vilkårs eksistensgrundlag er at forbedre børn og unges vilkår, og sikre at deres rettigheder overholdes og løftes i samfundet. Børns Vilkår er derfor særlig forpligtet til at beskytte de børn og
unge, vi kommer i kontakt med i forbindelse med vores arbejde og aktiviteter. Hver medarbejder og frivillig i organisationen er både individuelt og i fællesskab, forpligtiget til at sørge for at Børns Vilkår er en organisation, som beskytter og hjælper de børn og unge, som har brug for det.
Børns Vilkår har et børne– og ungesyn, som er essentielt i al vores arbejde med børn og unge. Børn og unges udsagn tages alvorligt, og vi møder dem med tillid og tro på, at de er kompetente og har ressourcer til at agere i eget liv. Men det er altid de voksnes ansvar, at børn trives. Børnebeskyttelsespolitikken i Børns Vilkår tager derfor udgangspunkt i en præmis om, at alle børn og unge skal høres og hjælpes, når de rækker ud, samt at vi som organisation i alle sammenhænge, indtænker beskyttelse af børn og unge.
Som børnerettighedsorganisation ønsker Børns Vilkår, at alle børn og unge føler sig trygge og beskyttede. Ingen børn og unge skal udsættes for krænkelser, overgreb eller omsorgssvigt. Dette gælder naturligvis også for de børn og unge, som deltager i Børns Vilkårs aktiviteter, fx interviews, undervisningsaktiviteter, videooptagelser, bisidning samt rådgivning af og med børn
og unge.
Børnebeskyttelsespolitikken i Børns Vilkår bygger på FN’s Børnekonvention, som definerer børns rettigheder i 54 artikler. Der anerkendes i Børns Vilkår, at alle børn og unge har de samme rettigheder.
Alle ansatte, bestyrelsesmedlemmer, frivillige, praktikanter, konsulenter og andre der repræsenterer organisationen, og arbejder med Børns Vilkårs aktiviteter, skal derfor kende og følge organisationens børnebeskyttelsespolitik. Politikken henvender sig også til personer, der ønsker at vide, hvordan Børns Vilkår sikrer børns beskyttelse og trivsel i sine aktiviteter.
Sådan anvender vi Børnebeskyttelsespolitikken
Det er Børns Vilkårs hensigt, at Børnebeskyttelsespolitikken er anvendelig og brugbar for ansatte og frivillige i deres kontakt med børn og unge i organisationen. Af samme grund har Børns Vilkår også en fælles intern samværspolitik, som vil have enkelte bilag for hver aktivitet, hvor vi møder børn og unge. Samværspolitikken inkluderer dermed Børns Vilkårs børne- og ungesyn, samt retningslinjer for hvordan ansatte og frivillige skal oplyses, forebygge, reagere og rapportere, hvis de i regi af deres arbejde i organisationen møder børn og unge, de bliver bekymret for.
Børnebeskyttelsespolitikken i Børns Vilkår indeholder retningslinjer for:
- Oplysning
- Forebyggelse
- Rapportering
- Reaktion
Alle punkter uddybes herunder.
Oplysning
Alle ansatte og frivillige skal være bekendt med og overholde Børns Vilkårs politikker for hhv. børnebeskyttelse og samvær med børn og unge, i de aktiviteter de deltager i. Det betyder, at børnebeskyttelsespolitikken, samværspolitikker og organisationens børnesyn altid skal være (let-) tilgængelige for både ansatte og frivillige i organisationen, fx på Medarbejder intranet, FrivilligPortalen og i e-læring på KursusPortalen.
Alle nye medarbejdere og frivillige vil ligeledes blive introduceret til Børns Vilkårs Børnebeskyttelses- og samværspolitik i deres onboardingforløb samt for ansatte i deres kontrakter.
Ansatte og frivillige introduceres til den fælles samværspolitik, og relevante bilag hertil, når personen indgår i projekter og aktiviteter med børn og unge. Børnebeskyttelsespolitikken vil sammen med Samværspolitikken og planerne ifm. de konkrete aktiviteter alle ligge på Medarbejder intranet.
Børnebeskyttelsespolitikken ligger ligeledes tilgængelig for voksne, børn og unge, som er i kontakt med vores tilbud på Børns Vilkårs hjemmeside samt til børn på BørneTelefonen.dk og til unge på hort.dk.
Forebyggelse
Børns Vilkår indhenter altid børneattester på alle frivillige og ansatte. I tilfælde hvor ansatte eller frivillige har direkte fysisk kontakt til børn og unge, gennem Børns Vilkårs aktiviteter, indhentes ligeledes straffeattest. Sidstnævnte indbefatter andre straffeforhold, fx vold, stalking og voldtægt af unge, som er over 15 år. Derudover skal alle ansatte og frivillige underskrive en erklæring om kendskab til og overholdelse af børnebeskyttelses- og samværspolitikken som en del af ansættelsesprocessen.
I enhver aktivitet eller program i Børns Vilkår, hvor det findes relevant, laves et bilag til den fælles samværspolitik med konkrete strategier, som reducerer eller eliminerer risici i aktiviteten.
Reaktion og rapportering
Da en del af Børns Vilkårs aktiviteter med og for børn og unge bl.a. er anonym rådgivning, vil der være forskelle på, hvordan der reageres og rapporteres på hhv. anonyme og ikke-anonyme børn og unge.
I vores anonyme rådgivning er det som udgangspunkt barnet eller den unge selv, der bestemmer om de vil opgive deres anonymitet med henblik på at få hjælp. I fysiske aktiviteter så som undervisning, interviews, bisidning og Juniorrådgivning er børn og unge ikke anonyme.
Børn og unge skal altid oplyses om vores underretningspligt jf. §135 i Barnets lov, forinden de opgiver deres anonymitet eller deler deres personlige historier (fx Juniorrådgivning, aktiviteter i skolen, interviews, Bisidning). Børn og unge skal, så vidt muligt, altid orienteres og inddrages i den videre proces (underretning og mulighed for bisidning).
I forbindelse med ikke-anonyme børn og unge er alle ansatte og frivillige forpligtiget til at reagere og rapportere, hvis der er bekymringer for børn og unges trivsel og udvikling. Det gælder fx ved omsorgssvigt, vold (psykisk og fysisk), overgreb, selvmordstanker, selvskade m.m.
Hvis bekymring eller reaktion vedrører frivillige eller ansattes adfærd
For børn og unge
Er der børn og unge der henvender sig, og fortæller om en ansat eller frivillig i organisationen, som har haft en bekymrende adfærd, vil barnet/den unge – afhængig af situationen – guides til ét af nedenstående muligheder.
Klagemulighed
Alle børn og unge kan tilgå en anonym klagefunktion på hhv. bornetelefonen.dk og hort.dk. Her er det fx muligt at indsende en klage på baggrund af konkrete aktiviteter.
Klagen læses og håndteres af en fast medarbejder. Barnet eller den unge får et svar, hvis de har ønsket det via formularen.
Er der grund til at handle på baggrund af klagen, vurderer den faste medarbejder om klagen skal håndteres med Rådgivningsteamet eller en leder.
Se klageformularen her på BørneTelefonen.dk, eller her på hørt.dk.
Whistleblowerordning
Børns Vilkår har ydermere etableret en whistleblowerordning i samarbejde med advokatvirksomheden, Plesner.
Med whistleblowerordningen ønsker vi at sikre, at samarbejdspartnere, frivillige, ansatte og andre, der deltager i eller bidrager til Børns Vilkårs aktiviteter, hurtigt, fortroligt og ud over de almindelige kommunikationsveje, via en særlig, uafhængig og selvstændig kanal kan indberette lovovertrædelser og alvorlige forseelser begået af ansatte i Børns Vilkår, medlemmer af bestyrelse eller direktion, revisorer, advokater, leverandører m.fl., der har en tilknytning til Børns Vilkår, med henblik på, at en uafhængig og selvstændig enhed vurderer, hvilke tiltag der er behov for.
For voksne
Klagemulighed
Det er ligeledes muligt for voksne at klage over rådgivning, personer, aktiviteter eller udtalelser fra Børns Vilkår. Det gøres via bornsvilkar.dk
Formularen udfyldes med navn, telefonnummer og adresse, så det er muligt at give et svar på klagen. På hjemmesiden er ligeledes en beskrivelse af, hvordan klagen kan udfyldes anonymt, hvis man ønsker det.
Klagerne læses af en fast medarbejder, og det vurderes hvem der den evt. håndteres af og med, alt efter klagens indhold.
Indimellem kommer der klager eller henvendelser via hovedmailen. De relevante medarbejdere i administrationen har en procedure for, hvem de videresender hvilke henvendelser til. De kan også henvise til klageformularer på hjemmesiden.
Whistleblowerordning
Ligeledes vil voksne også kunne anvende whistleblowerordningen.