Jeg har brug for råd til at tage en beslutning. Vi har boet sammen i 10 år, hvoraf 2-3 år har været under arbejde på at gå fra hinanden. Min mand er lidt speciel på det punkt. Han har været behjælpelig med at sætte mit hus i stand og det har varet mindst et år. Nu er det færdigt, men.det er svært at sige nu er det nu, når der er gået så lang tid under samme tag. Mit spørgsmål er nok, hvordan gør jeg det nemmest med kortest og bedste proces.
Og hvor længe før jeg rejser, skal vi sige noget til børnene?
Og er det okay bare at sige, det er bedst mor og far bor hver for sig. I skal så bo på skift ved mor og far?
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til børn mellem 9 og 12 år,
Det lyder som om, at det har været en beslutning der har været længe undervejs og noget i har overvejet grundigt, og det bliver formentlig en svær proces for jer alle, lige meget hvornår du og din mand vælger at gå fra hinanden.
Jeg vil foreslå dig at aftale et tidspunkt med din mand, hvor i kan tale om hvordan og hvornår I skal gå fra hinanden. Her vil det være oplagt at snakke sammen om bopæl, samvær, og hvilken samværsordning der vil fungere bedst for jeres børn. Der findes ikke én samværsordning der fungerer for alle børn, og I skal derfor finde ud af hvad der er bedst for lige netop jeres børn. Jeres børn vil måske have en holdning til en deleordning, og det er derfor vigtigt, at I lytter til dem, men stadig gør det klart for dem, at det er noget I som forældre vil træffe en fælles beslutning om. Jeg vil anbefale jer at skrive jeres aftaler ned, så I er sikre på at I er helt enige omkring detaljerne. For eksempel, aftaler omkring fødselsdage eller hvordan samvær ifm. ferier. Disse aftaler kan måske virke banale nu, men det kan være fint at have på skrift. Vær også opmærksomme på, at hvis aftalerne ikke fungerer for jeres børn, kan de laves om.
Når i går fra hinanden, skal i huske på, at I siger farvel til hinanden som mand og kone, men at I fortsat er forældre der skal samarbejde med hinanden, så jeres børn kan være trygge og trives. Hvis I står i en situation hvor I ikke kan blive enige, eller har brug for råd og vejledning til, at tingene foregår på den bedste måde for jeres børn kan I kontakte Familieretshuset. De tilbyder forskellige former for hjælp og forløb.
Du spørger også om, hvornår det er bedst at sige det til børnene. Det er meget svært at svare på, men umiddelbart handler det om at finde en god balance, hvor børnene både har lidt tid til at vænne sig til tanken, men ikke går og venter i flere måneder på, at det skal ske. Ventetiden kan være meget svær for børn at befinde sig i.
I forhold til at fortælle det til børnene, kan det være en god idé, at I har snakket sammen om hvad I skal fortælle, så børnene møder den samme fortælling fra jer begge. Det kan også være en god idé at fortælle det til børnene sammen. Det er helt i orden at sige, at det er bedst, at mor og far ikke bor sammen. Det vigtigste er, at børnene får at vide, at det ikke er deres skyld, men at det er jeres beslutning. Derudover er det også meget vigtigt, at I anerkender jeres børns reaktioner og følelser efterfølgende.
Børn kan reagere meget forskelligt på skilsmisse. Nogen kan blive meget stille og vil ikke fortælle hvordan de har det. Det kan være et forsøg på at forsvinde fra det der er svært eller prøve at undgå at gøre jer kede af det. Andre børn kan reagere med vrede og frustration, og det kan være et forsøg på at sige, at det er svært og for at få afløb fra svære følelser. Lige meget hvordan jeres børn reagerer, er det vigtigt at I er nysgerrige og prøver at forstå hvad det mon er de prøver at kommunikere. Jeres børn skal også have tid til at sørge over, at deres forældre ikke skal være sammen længere, og I må huske, at I som forældre har haft væsentlig længere tid til at bearbejde skilsmissen end jeres børn.
Overveje ligeledes, om skolen bør orienteres, så jeres børn også her får den nødvendige støtte. Det kan bl. a. være, at en klasselærer kan hjælpe med at fortælle til klassen om skilsmissen, måske er der behov for, at der ikke er så høje forventninger til jeres børn i skolen i en periode eller noget helt tredje.
Hvis I har brug for yderligere rådgivning, kan I altid ringe til ForældreTelefonen 35 55 55 57.
Ligeledes henvises I til vores skilsmisseguide https://bornsvilkar.dk/skilsmisseguiden/
De bedste hilsner
Skilsmissebrevkassen