Har en pige på 14 år, som ikke ønsker at sove og bo hos mig (mor) jeg er gået fra far for 1 måned siden og bor 6 km væk. Jeg bor tættere på hendes folkeskole og hun kommer ca 2 gange om ugen efter skole, mens jeg endnu er på arbejde. Hun er væk når jeg kommer hjem.
Hun er hos venner i weekenden. Men vi får “lov” at kører hende.
Vi (far og mor) har et fint samarbejde og er begge frusteret over at hun “styrer”vores liv.
Hun har problemer med veninderne, som vil bestemme over hende. Hun er tit rigtig ked af det og vi lytter meget. Hvis vi stiller krav f.eks om at blive ved bordet, når vi spiser kan hun blive så vred at hun spytter, råber og slår os. Så vi tør næsten ikke stille krav. Hun har højt fravær i skolen pga lærerne, men vil gerne lære noget, men det er som om at hjernen blokere pga tanker om pigekonfliker. Samarbejdet med os og skolen er nærmest ikke eksitererende.
Vi har planer om at hun skal på efterskole efter sommerferien, men hvad gør vi indtil ? Kan vi stille krav om at hun SKAL være 2. Uge hos mor? Og hvad gør vi når hun stejler? Mvh en frustreret mor
Svar fra Børns Vilkår
Kære frustrerede mor til en 14-årig pige,
Jeg kan godt forstå, at du er frustreret, det er vanskeligt at se sin unge datter have det svært, uden at få lov til at hjælpe.
Min umiddelbare tanke er, at jeres datter er på hårdt overarbejde. Hun er lige i en alder hvor venner betyder mere og mere og familie træder lidt i baggrunden. Det er en spændende tid, men også en tid med rigtig mange svære følelser, op og nedture. Sådan er der mange der oplever det.
At hun er vred på dig, fordi du er flyttet fra hende og hendes far, er en naturlig reaktion. Det er svært for børn, når forældres veje skilles , for hvad så med børnene? De kan meget let komme til at føle sig oversete, uelskede og uvigtige. Der kan i forvejen være mange følelser når man er 14 år, så en skilsmisse oveni, kan være svær at håndtere.
Jeg hæfter mig ved, at du skriver, at I som forældre har et godt samarbejde. Det er en stor og god gave til jeres datter midt i al det svære, at hun slipper for at vælge side, eller at I bagtaler hinanden. Det betyder nemlig, at hun har mere plads til sine reaktioner – og den plads bruger hun, fordi hun har behov for det.
Relationen mellem jeres datter og hendes veninder, lyder også til at være svær for hende. Det er rigtig fint, at I lytter og trøster, for relationer til venner er meget betydningsfulde i den alder. Der er meget at lære i de svære relationer, det er hårdt arbejde.
I kan overveje om alt det svære hun har med sine veninder, er sammenligneligt med det hun oplever hos jer. At hun har brug for støtte, trøst, anerkendelse og omsorg, fordi relationen gør ondt. Rum hende i hendes vrede og frustrationer. Tal også med hende om hvordan I kan lægge strategier om eksempelvis aftensmaden, så det ikke bliver så voldsomt. Det virker ikke til, at hun kan klare flere krav, måske hun kan få en pause.
Det er jer som forældre der beslutter hvordan et samvær skal se ud med udgangspunkt i hvad der er bedst for jeres barn. Når jeres datter er 14 år, har hun klart en mening om, hvad hun gerne vil, jeg kan kun anbefale, at I inddrager hende. Tal gerne med hende om, at du savner hende, og gerne vil se hende mere, og hvorfor I tænker, at det er godt for hende, at hun bor hos dig hver 2. uge.
Fortæl hende også, at årsagen til skilsmisse udelukkende handler om relationen mellem jer som forældre, og altså intet har med hende at gøre . Hun har måske brug for at høre det rigtig mange gange før hun tager det ind.
Det er vigtigt at tage disse snakke i ‘fredstid’. Nogle gange lægger vreden sig over tid og andre gange er det en god investering at få hjælp fra en familieterapeut. I skal finde en ny måde at være familie på. Nogle børn har brug for at prøve forældrene af, før de kan finde deres plads. Uanset hvad så tror jeg I kommer længst med at vise omsorg og forståelse, med skæld ud og krav risikerer I at glide længere fra hinanden.
Du er meget velkommen til også at kontakte Børns Vilkårs ForældreTelefon for yderligere sparring ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende
Det kan ligeledes være hjælpsomt, at orientere sig i vores skilsmisseguide SkilsmisseGuiden – Få råd og vejledning til dig og dine børn i skilsmissen
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen