Er det bedst barnet selv kan bestemme
Hej
Har været skilt i 7 år. Vi har 2 børn. Pige på 14 og dreng på 11. Jeg er samværsforældre og min datter har det seneste år trukket sig. (Samarbejdet med bopælsforældre er ikke godt og jeg frygter jeg er blevet fremmedgjort).
Jeg er en person som har det bedst med faste aftaler.
På nyligt møde i Familieretshuset fik jeg at vide at det er bedst min datter der er teenager selv kan bestemme og jeg skal være fleksibel. Er dette bedst?
Derudover han min søn ytret
Han ønsker 7-7 ordning på prøve. Familieretshuset og min ex siger der er bedre han tilbydes samme fleksibilitet
Som vores datter.
Er dette bedst?
Jeg er godt rundforvirret og håber i kan give mig svar på hvad der er bedst for børnene. Sidder med en følelse af at familieretshuset favoriserer bopælsforældre og ikke stiller sig kritisk.
Hilsen
Svar fra Børns Vilkår
Kære mor til børn på 11 og 14 år,
Det er gode spørgsmål som ikke har et entydigt svar. Jeg håber alligevel nedenstående pointer kan hjælpe jer på vej til den bedste løsning for jeres børn.
Jeres børn har ret til begge forældre, og det er jeres fælles ansvar, at børnene har en god og jævnlig kontakt til jer begge to. Også til den af jer, som ikke er bopælsforælder. Det er således i sidste ende jeres ansvar som forældre, hvordan samværet kommer til at se ud. Det er altid en god ide at inddrage børnene i planlægning af samværet og forsøge at indtage deres perspektiv i forbindelse med dette, med øje for børnenes alder og modenhed.
Det er vigtigt, at I som forældre er opmærksomme på, at jeres børn kan have forskellige behov og kan tildeles en forskellig mængde af ansvar afhængigt af deres modenhed. Typisk fylder venner og fritidsliv en del hos teenagere, og som forældre har man ikke længere en så fremtrædende rolle i deres hverdagsliv. Omvendt er et 11-årigt barn sandsynligvis endnu ikke lige så selvstændigt, og kan derfor have behov for en anden form for kontakt. Fælles for dem begge er dog, at de skal have en sammenhængende hverdag hvori de trives i forhold til skole, fritid, venner og familie mm.
Et andet opmærksomhedspunkt er, at jeres børn uanset alder, kan komme til at stå i en loyalitetskonflikt i forbindelse med samværsaftaler, da de kan være bekymret for at gøre jer kede af det, når I eller Familieretshuset taler med dem om dette. Derfor har I som forældre en vigtig opgave i at finde den rette balance, mellem at inddrage børnene i beslutningerne omkring samvær samtidig med, at være opmærksom på, ikke at lægge for meget ansvar over på dem.
Det er således vigtigt, at I tager udgangspunkt i jeres børns behov, når I skal finde ud af, hvordan samværet med jeres børn skal se ud. Her kan det blive nødvendigt, at du tilsidesætter dit eget behov for faste aftaler, som du skriver, at du har det bedst med. Afhængigt af hvor stort dette behov er hos dig, kan det samtidigt også være vigtigt at tænke det ind i aftalerne, så det bliver nogle gode samvær, du har med jeres børn. Samtidig er det selvfølgelig også vigtigt, at jeres indbyrdes uoverensstemmelser ikke er noget I inddrager i beslutningerne omkring samvær. Det kan være en god ide at prøve sig frem med aftaler omkring samvær i en afgrænset periode, og se hvordan det går. Hvis I oplever at børnene ikke trives og, at aftalerne ikke fungerer for dem, kan I justere dem.
Såfremt jeres børn bliver indkaldt til samtale i Familieretshuset på ny, bør I vide, at de har ret til at have en bisidder med. Børns Vilkårs bisiddere hjælper børn til at fortælle det, der kan være svært for barnet og sørger for at deres ønsker kommer frem. Bisidderen varetager kun børnenes interesser og er der for barnet både før, under og efter mødet.
Med håbet om at I sammen kan finde den bedste samværsløsning for jeres børn.
De bedste hilsner,
SkilsmisseBrevkassen