Om kampagnen #DeVoksnesAnsvar

Alle børn skal trives i deres klasse!

For alt for mange børn er tilråb, hån, grimme øgenavne og udelukkelse fra fællesskabet en del af hverdagen. Hver 7. forælder med børn i alderen 5-15 år har oplevet, at deres barn er blevet mobbet i skolen, viser en undersøgelse, Gallup har udført for Børns Vilkår og TrygFonden.

Både trivsel og mobning er produkter af fællesskabet i klassen. Med kampagnen #DeVoksnesAnsvar ønsker Børns Vilkår og TrygFonden at sende et tydeligt budskab: Det er #DeVoksnesAnsvar at skabe rammerne for det sunde klassefællesskab – og som forælder har du en helt afgørende rolle.

Mobning opstår ikke, fordi børn er onde. Mobning opstår i usunde fællesskaber. Sammen kan skolen og forældrene skabe sunde fællesskaber og stoppe mobning, før det sker. Imidlertid angiver hver fjerde forælder, at trivsel og mobning ikke har været et tema på skolernes forældremøder.

”Trivsel bør være et tema på hvert eneste forældremøde, for det er meget lettere at forebygge end at stoppe mobning. Med kampagnen #DeVoksnesAnsvar ønsker vi netop at rette fokus på, at børnene har brug for støtte til at bekæmpe mobning,” siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

 

VR-film og forældre, der tager ansvar

På kampagnens forside ligger en virtual reality-film, der tager seerne med helt ind i klasseværelset, hvor mobningen finder sted. Blandt klassekammerater og skoletasker oplever man mobning gennem et barns øjne. Lige under filmen kan forældre let og enkelt tilkendegive, at de er klar til en konstruktiv dialog om at stoppe mobning, før det sker.

 

Dialogværktøj til forældremøder

Ved hjælp af et interaktivt dialogredskab, skræddersyet et forældremøde, kan forældre aktivt involvere sig i kampen mod mobning.

”Gennem en række små film med dilemmaer kan man på forældremødet få talt om, hvordan man fx tackler uro i klassen og hårdt sprog blandt børnene. Mobning gør ondt på hele klassen og skader fællesskabet og indlæringen, og når alt kommer til alt, er den bedste kur mod mobning god trivsel i klassen. Vi håber derfor, at de konkrete redskaber kan være med til, at flere forældre involverer sig i at komme mobning til livs på deres barns skole”, siger Helle Tilburg Johnsen.

Banner for stopning af mobning