Gode råd: Sådan beskytter du dit barn på nettet

Digital Dannelse: Masser af forældre oplever, at det kan være svært at forstå, hvad deres børn møder, oplever og gør på nettet.

Men det er vigtigt at du som forældre interesserer dig for dit barns liv med digitale medier, og gør dig umage med at guide dem til at færdes trygt og sikkert på nettet.

Derfor har vi samlet nogle gode råd her på siden til, hvordan du som forældre kan beskytte og støtte dit barns digitale færden, og hvordan du taler med dit barn om deres digitale liv.

Digitalt Liv

Har du brug for flere gode råd til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til digital trivsel?

Rødhåret dreng sidder i en vindueskarm og kigger på en telefon

Gode råd til forældre med børnehavebørn

Børn, der er sammen med de voksne derhjemme om digitale medier, og som oplever, at der er regler for brugen af digitale medier, bruger dem mere varieret. Den varierede brug er vigtig, fordi den kan være det første skridt i dit barns digitale dannelse.

Giv dit barn mulighed for at prøve mange forskellige ting med digitale medier. Det kan fx være at lave små film, tage billeder, se nye film og spille sjove spil. Tag udgangspunkt i, hvad dit barn synes er sjovt, og hjælp barnet med at finde sjove apps og film. Giv drenge og piger mulighed for at prøve de samme ting, hvis du har børn af begge køn.

Debatten om småbørns liv med digitale medier handler ofte om, hvor meget tid børnene  bruger med digitale medier. Men forskningen giver intet belæg for at sætte minutter eller timer på. Fokuser i stedet på dit barn: Er barnet glad? Får barnet sovet, spist og bevæget sig? Leger barnet både digitalt og ikke-digitalt? Udvikler barnet sig som det skal – kognitivt og socialt? 

Tænk på mobilen eller tabletten som dit barns bogreol: Vil du fylde det med gratis reklameaviser eller med velproduceret, kreativt indhold? Og husk, at selv om en app ved første øjekast er gratis, betaler du og dit barn efterfølgende med jeres opmærksomhed, tid og data. 

Dit barns opmærksomhed er penge værd for spiludviklere, virksomheder og sociale medier, og derfor optræder markedsføring i mange direkte og skjulte former, som kan være vanskelige for børn at gennemskue. Det er bl.a. vores opgave som voksne at hjælpe dem med det. 

Du er rollemodel og forbillede for dit barn og kan gå forrest i at vise, at man skal have samtykke fra andre, før man tager et billede. Spørg derfor dit barn, inden du tager et billede, og tal med dit barn om, at man gerne må sige nej til at få taget og delt billeder. 

Overvej, om du vil dele billeder af dit barn på sociale medier. 

Gode råd til forældre med skolebørn

Det digitale er en ligeså vigtig del af dit barns liv som andre fritidsinteresser. Spørg derfor dit barn, hvad han eller hun interesserer sig for på nettet, hvilke spændende og sjove ting barnet oplever, og hvilke ting der kan være svære eller ubehagelige.

På samme måde som du strukturerer dit barns øvrige hverdagsaktiviteter, som at spise morgenmad, gå i bad, lave legeaftaler med andre børn osv., så rammesæt dit barns digitale hverdag. Sluk for de digitale devices i god tid inden sengetid.

Hvis dette arbejde ikke allerede pågår, så efterspørg det. Det kan fx være et emne for klassens kontaktforældre, som kan invitere til dialog om det, eller for skolebestyrelsen, som kan drøfte det. Opfordr gerne til at både den sociale og den refleksive del af digital dannelse drøftes.

Få vores nyhedsbrev

"*" indikerer påkrævede felter

Vi vil gerne tilrettelægge vores kommunikation til dig, så du i højere grad får det indhold, der interesserer dig. Det kan vi, hvis du tillader os at benytte en web beacon. På den måde kan vi se, om du åbner og klikker på vores e-mails og forbedre din oplevelse med vores kommunikation.
Ved at tillade os at benytte en web beacon opnår vi samtidig adgang til de oplysninger, du har givet os ovenfor, din IP-adresse, hvilket device, operativ- og mailsystem, du benytter, og oplysninger om, hvor du befinder dig, når du tilgår vores e-mails. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke ved at bruge afmeldingslinket i hver e-mail.
Samtykke givet – sporing*
Børns Vilkår passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Digital dannelse i børnehøjde

Børns Vilkår er i samarbejde med Medierådet for Børn og Unge gået sammen om fire rapporter under overskriften ‘Digital Dannelse i børnehøjde’.

Læs mere her

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke