Underretning om vold mod børn

For nylig berettede JydskeVestkysten om en kvindelig motionist, der på Hvidbjerg Strand i Blåvand overværede en tysk far give den ene af sine to døtre et kraftigt slag i ansigtet. Kvinden observerede, hvordan faren fastholdt pigen mod strandsandet, og at den anden af døtrene blødte omkring munden.

Kvinden meldte episoden til politiet, der har ført til en sigtelse af faren. Desuden vil de tyske myndigheder gå videre med sagen, så der kan blive taget hånd om pigerne, skriver JydskeVestkysten.

Tak til kondiløberen – hun gjorde det helt rigtige. For selvfølgelig skal vi anmelde og underrette, når vi ved, at et barn bliver slået. Det siger loven. Desuden skal vi huske på, at myndighedernes indgriben kan være et barns redningskrans i en tilværelse fyldt med svigt.

Vold mod børn er ikke altid så åbenlys, som i tilfældet med de to piger. Men den er der. Hvert 11. barn i Danmark har været udsat for grov vold som slag og spark i hjemmet.

En underretning i barndommen kan have stor betydning for, om et barn får et godt liv!

Underretning – hvad skal man gøre?

Ved du, hvordan du skal reagere, hvis du som pårørende eller fagperson oplever eller har mistanke om vold mod – eller anden omsorgssvigt af – et barn?

Sådan underretter du om omsorgsvigt

Alle har underretningspligt

Du har pligt til at underrette kommunen, hvis:

Har du kendskab til, at børn og unge under 18 år lever under forhold, der bringer deres sundhed og udvikling i fare, har du, ligesom alle andre, pligt til at underrette.

Hvis du som fagperson er bekymret for et barns trivsel og udvikling eller har mistanke om noget, skal du underette. Fagpersoner har skærpet underretningspligt.

Sådan spotter du omsorgssvigt

Der findes ingen endelig tjekliste for, hvornår et barn er omsorgssvigtet. Du kan dog bruge en række tegn som pejlemærker.

Læs mere her

Kontakt FagTelefonen

Er du fagperson og ønsker du råd og vejledning, eller har du et spørgsmål i forbindelse med en børnefaglig problemstilling?

Så kontakt FagTelefonen

Kontakt FagTelefonen