”Jeg vil give en stemme til udsatte børn”
Folkeskolelærer og forfatter Helle Kaare Lindberg er lige nu aktuel med ungdomsbogen ’A-Town’, der handler om den svært omsorgssvigtede pige Mille. Med bogen vil Helle Kaare Lindberg give udsatte børn en stemme og dele budskabet om, at ingen børn skal være alene med deres problemer.
Gennem sit mangeårige arbejde som folkeskolelærer har Helle Kaare Lindberg skiftet bekendtskab med en del udsatte børn og unge i sine klasser, og hun har derfor flere gange stået i dilemmaet om, hvordan hun har skulle takle børnenes problemer.
”Som klasselærer er man ofte den voksne på skolen, som er tættest på børnene. Man er den, som børnene kommer til, hvis der er problemer, og man er den, der sætter tiltag i værk, hvis et barn mistrives. Nogle gange kan man som lærer komme til at stå i et forfærdeligt dilemma, hvis et barn fortæller om noget, som han eller hun ikke ønsker skal videre. Man skal både værne om tilliden og overholde underretningspligten,” siger Helle Kaare Lindberg, der til daglig er udskolingslærer på Engstrandskolen i Hvidovre.
Arbejdet som lærer og særligt mødet med udsatte børn har givet Helle Kaare Lindberg motivationen og lysten til at skrive bogen ’A-Town’. Hovedpersonen Mille har været udsat for massivt omsorgssvigt, og da hendes mor dør af kræft, ser det hele meget sort ud. Men heldigvis er Mille ikke helt alene med problemerne, hvilket også er en af hovedpointerne i bogen.
”Denne bog har for mig handlet om at give en stemme til udsatte børn, så de ikke føler sig alene med deres problemer. Samtidig beskriver jeg også, hvordan BørneTelefonen kan bruges som en hjælp, hvis problemerne er meget store og svære at tale om,” siger Helle Kaare Lindberg og fortsætter:
”Jeg har som lærer flere gange opfordret børn til at ringe til BørneTelefonen, og de børn, der har benyttet sig af det, er kommet tilbage og har fortalt om deres gode oplevelse.
For dem betød det meget, at der var en voksen, der lyttede og stillede gode spørgsmål, der kunne hjælpe dem til at se mere klart og få hjælp til at finde en løsning. Det betyder også meget for børnene, at det er anonymt, så de frit kan fortælle, hvad problemerne drejer sig om,” siger hun.
Målgruppen for ”A-Town” er 13-17-årige, men bogen kan ifølge forfatteren selv også læses af voksne, der interesserer sig for eller arbejder med udsatte børn og unge.