Når krig fylder i nyhederne og de voksnes samtaler, er det ofte noget, der også finder vej til børn og unge. På BørneTelefonen hører vi fra børn, der frygter at der kommer krig i Danmark. Det kan vi godt forstå, at de tænker på, for det er noget, de voksne taler om.

Derfor har vi her samlet nogle forslag til, hvad man kan være opmærksom på, hvis man taler med børn eller unge der er bange for, om der fx kommer krig i Danmark.

Hvis børn bekymrer sig om krig, så fjerner man ikke bekymringerne ved at sige, at det ”skal de ikke tænke på”, selvom det nogle gange er det, man har allermest lyst til. Det er vigtigt for børn at mærke, at de kan komme med de tanker, der fylder. De kan have brug for at få valideret deres tanker, dvs. at få at vide, at ”man godt kan forstå, at de tænker på det”. Hjælp børnene med at fortælle, hvor tankerne kommer fra. Du behøver ikke at vurdere om de er korrekte eller realistiske i første omgang, men lad dem fortælle og på den måde ”tømme bekymringsbanken”. Det kan i sig selv være en lettelse for mange børn.

Du kan ikke fikse, at der lige nu er voksne (også politikere) rundt omkring i verden, der taler om krig i Europa. Det er sådan det er lige nu. Men du kan hjælpe barnet med at mærke, at du er der. Barnet kan have brug for at høre, at der er mange voksne, der lige nu taler om det, fordi de gerne vil passe på mennesker i Danmark og i verden.

Sig f.eks.:

”Vi er lige her, og vi passer på dig”

”Det er godt, at du kommer og fortæller mig, hvad du tænker på. Det må du altid”

”Lige nu skal vi ikke være bange for (Lige nu siger politikerne?), at der kommer krig i Danmark. Men når der er mange voksne, der taler om det, er det fordi de gerne vil passe godt på alle i Danmark og verden.”

”Der er mange mennesker, der arbejder for at passe på os. Og vi passer på dig.”

Nogle gange har man ikke et svar. Måske ved man ikke, hvad man skal svare. Og det er okay, det kan børn godt tåle. Hvis de samtidig mærker, at man er der, og at de kan komme og betro sig. Det er ikke altid, at man kan fjerne eller fixe de svære tanker. Men man kan være sammen med barnet, når tankerne er der, så de mærker tryghed. Og på den måde give barnet en god erfaring med at betro sig, og få hjælp til at sortere i tankerne.

Yngre børn har ikke nødvendigvis hørt om krig. Og så er der ikke nogen grund til at spørge dem direkte til det, da det kan skabe unødige bekymringer, der måske ikke var der i forvejen. Spørger de alligevel, kan man lade dem fortælle, og fokusere på, at de voksne passer på dem.
Børn i skolealderen og børn der er på sociale medier, vil muligvis støde på indhold eller høre andre børn eller voksne tale om krig. De kan have fået forkert information, eller kun have hørt fragmenter at en større historie. Derfor kan de have behov for at dele, hvad de har hørt. Og herefter kan man tilpasse de informationer, som barnet har brug for.

Når børn og unge frygter for at der kommer krig i Danmark, EU eller en tredje verdenskrig, så er det forskelligt, hvad de ved og hvad de har af spørgsmål. Det er svært at stille garantier lige nu, som fx at der ikke kommer krig. Det er ikke nødvendigt at barnets nærmeste voksne er eksperter i politik, nyheder eller krig. Men man kan hjælpe barnet med følelsesmæssigt at holde ud, at der lige nu er informationer, som er uhyggelige, forvirrende og bekymrende. Man kan hjælpe barnet med at finde ud af, hvordan de kan håndtere frygten, når den kommer. Måske handler det om at tale med en voksen, finde ro eller mindske tiden på sociale medier. Nogen kan have behov for hjælp til, hvor de kan finde valid information, og hvem der kan hjælpe dem med at sortere i den information de får løbende (fx voksne derhjemme, lærer, Ultra nyt m.m.)

Børn og unge kan have brug for hjælp til at få sorteret i noget af den viden, de har. Der kan også være brug for at hjælpe barnet med at blive skærmet lidt, hvis de er meget på sociale medier, eller søger på information om krig. Se med på det, barnet finder. Hjælp med at finde information, som du kan give til barnet, hvis de har brug for det. Og støt barnet i at få pauser fra sociale medier, hvor der kan være voldsomme billeder og meget misinformation. Vær også opmærksom på de voksnes samtaler og nyheder, som børn kan overhøre.

16-årig dreng til BørneTelefonen

En 16-årig dreng skriver til BørneTelefonen, at han er bange for, at verden går under i atomkrig. At han ikke når at opleve sin 17-års fødselsdag.  

Lisbeth, som er rådgiver på BørneTelefonen, svarer, at hun rigtig gerne vil hjælpe ham. Hun spørger ham, hvor han får sin viden fra. Sociale medier, svarer han.  

Lisbeth spørger, om han har nogen at tale om det med. Det har han ikke. Hans forældre vil ikke tale med ham om det. Og han ved ikke, hvem han ellers skulle tale med. 

Han bruger mange timer alene i dagtimerne. Derfor er han meget på sin telefon. De mange timer, hvor han ser nyheder om verden på sociale medier, har givet ham voldsomme og negative tanker. 

Lisbeth spørger ham, om det er første gang, han har oplevet sådanne tanker. Nej, siger han. Hvad hjalp, sidste gang han havde det sådan? At tale med min far, svarer drengen. 

De bliver enige om, at han viser de opslag, der bekymrer ham, til sin far. Lisbeth foreslår ham, at han måske kunne begrænse sin tid på sociale medier og i stedet søge nyheder på DR for at undgå fake news. ”Det vil jeg prøve. Tak,” siger drengen. 

Vi rådgiver børn, unge og voksne

Hver dag, døgnet rundt, hele året sidder vores rådgivere klar til at lytte til og rådgive børn, unge, forældre og fagpersoner i Danmark.

BørneTelefonen

Børnenes linje til rådgivning, trøst eller bare en voksen, der lytter

HØRT

Online rådgivning til dig, som er ung, og har brug for nogen, der vil lytte

Forældre­Telefonen

Rådgivning om børn til forældre, bedsteforældre og pårørende

Bisidning

Få en gratis bisidder og skab tryghed ved børnesamtalen

nyhedsbrev

Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark.

Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.

Du kan til enhver tid framelde dig

Børns Vilkår passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov.
Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik