Lyshåret pige kigger i kameraet

Gode råd til forældre

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det handler om dit barns trivsel i dagtilbuddet – bl.a. at dit barn er tryg ved at indgå i fællesskabet med de andre børn. Noget af det, der er allermest essentielt for trivslen, er dog, at dit barn udvikler mindst én tryg relation til en voksen i dagtilbuddet. Er du usikker på, om dit barn har en tryg relation til en voksen? Eller er du bekymret for andre børns tilknytning i dagtilbuddet? Så kan du bruge følgende råd:

Up-close billede af en rødhåret pige med blå øjne

Hold øje med, om dit barn virker glad og interesseret i kontakt med voksne. Læg også mærke til, om barnet tager imod trøst og omsorg fra en voksen. Hvis det lader til, at dit barn både er glad, interesseret og tager imod omsorg, så har det formodentligt en tryg tilknytning til den voksne. Hvis dit barn derimod virker afvisende overfor kontakt til voksne, kan det være et tegn på, at dit barn endnu ikke har en tryg relation i dagtilbuddet.

Spørg dit barns pædagoger, hvordan dit barn har det, når du ikke er tilstede. Snak om, hvad I kan gøre hver især, for at barnet er trygt ved aflevering og kan trives i dagtilbuddet. Det er vigtigt, at du bevarer roen, når dit barn er tilstede, og taler om dine bekymringer, når dit barn ikke hører det. Hvis du stadig er i tvivl om dit barn trives, så tal med lederen af dagtilbuddet eller spørg den pædagogiske konsulent i kommunen til råds.

Hvis du oplever at pædagogerne ikke tager din bekymring alvorligt eller ikke har nogle bud på, hvordan dit barn kan støttes, er det vigtigt at handle for at sikre, at dit barn er et sted, hvor det bliver forstået og mødt på sine behov. Et skift til et andet dagtilbud kan f.eks. blive aktuelt, hvis det ikke er muligt at udvikle en fælles forståelse for barnets behov gennem samarbejde med pædagogerne i dagtilbuddet og evt. lederen.

Undersøg, om der er en voksen, der ved, hvordan barnet har det lige nu. Fortæl den nærmeste pædagog, hvordan du ser, barnet har det, og gør opmærksom på, hvad der bekymrer dig. Hvis der ikke er en voksen i nærheden, er det vigtigt at høre barnet, hvad det er ked af og hjælpe barnet med at finde en voksen, der kan hjælpe.

Ser du flere situationer, hvor et eller flere børn er kede af det, bange eller vrede, uden der er voksne, der hjælper, er det vigtigt at dele dine oplevelser med personalet eller ledelsen i dagtilbuddet. Er du usikker på, om der tages tilstrækkelig hånd om den slags problematikker i dit barns dagtilbud, kan du også orientere forældrebestyrelsen.

Børns vilkår anbefaler

Børn skal opleve tryghed i børnehaven. Men hvad vil det sige? Børns Vilkår har konkrete anbefalinger.

Læs om tryghed i børnehøjde

Børns Vilkår har spurgt en masse børn om tryghed i børnehaven. Børnenes stemmer er samlet i en rapport.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke