Alle børn skal ind i julefællesskabet
Af Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår
Julen i år bliver ikke helt, som den plejer. Coronarestriktioner, et orange verdenskort og også en ny økonomisk virkelighed i mange familier vil præge de flestes planlægning i år.
Jeg er dog helt overbevist om, at langt de fleste familier vil gøre, hvad de kan, for at sikre den gode julestemning. Ikke mindst for børnenes skyld, som måske mere end nogensinde før har brug for at mærke, at corona trods alt ikke kan rokke ved, at det snart er jul! Børnene har i 2020 fået aflyst konfirmationer, rejser, fødselsdage, fodboldstævner. Men julen – den får de. Forhåbentlig med så få restriktioner som muligt.
Netop corona-situationen betyder dog også, at der i år vil være børn, som går en svær jul i møde.
Julen er jo lig med familietid, og den er der mange børn og unge, der har fået så rigeligt af i 2020, ikke mindst under forårets nedlukning. Der er børn og unge, som i månedsvis har været isolerede i hjem med misbrug, vold og psykisk sygdom. Som i forvejen var udsatte og sårbare, og som har rakt ud til BørneTelefonen med tilbagevendende angst, selvmordstanker og ensomhed.
I juledagene sidste år handlere flere af samtalerne på BørneTelefonen om for eksempel ensomhed, selvskade og seksuelle krænkelser, sammenlignet med årets øvrige dage. Og vi har ikke grund til at tro, at de tunge samtaler vil fylde mindre i år, snarere tværtimod. Netop derfor holder vi også som altid BørneTelefonen åben hele julen, så alle børn har mulighed for at komme i kontakt med en voksen, der magter at lytte til det, de synes, er svært.
Men ud over at BørneTelefonen står til rådighed, også juleaften, så er det alle voksnes ansvar at være ekstra opmærksomme på de børn, som går en svær tid i møde. Mange af børnene er svære at se, fordi de aktivt prøver at skjule, hvor skidt de har det. De vil skåne deres forældre for bekymringer, de vil ikke skille sig ud fra kammeraterne, og de vil ikke være til besvær.
De børn har brug for, at der er voksne omkring dem, som ser, at de for eksempel begynder at trække sig fra fællesskabet eller ændrer adfærd og humør. Det gælder selvfølgelig især lærere og pædagoger, der omgås børnene dagligt, og som har mulighed og ansvar for at sikre, at børn er en del af trygge fællesskaber, hvor det er okay at tale om det, der er svært.
Men også forældre og andre voksne omkring børnene kan med stor effekt gøre en forskel ved at række ud og sikre, at alle børn har lige muligheder for at deltage i fællesskaberne og føler sig velkomne.
Det vigtige er, at disse børn får følelsen af, at de ikke er alene – at de ikke er udelukket fra julefællesskabet. For lige præcis den følelse, ved vi fra BørneTelefonen, fylder ekstra meget i juletiden – nogle gange så meget, at børnene tænker, at det ville være bedst, hvis de bare forsvandt. Sådan skal ingen børn have det.
Indlægget er bragt som debatindlæg i Avisen Danmarks medier d. 2. december 2020