Børns Vilkår: Tryghed skal bremse stigning i psykisk mistrivsel
Der er behov for en national strategi mod den stigende psykiske mistrivsel blandt børn og unge. Den skal blandt andet sikre små børn høj tryghed fra deres forældre og pædagoger, mener direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
Psykisk mistrivsel blandt børn og unge er et stort og voksende problem. Tre gange så mange børn og unge får diagnosen angst eller depression som for ti år siden, og på BørneTelefonen handlede hver fjerde samtale i 2017 om psykisk mistrivsel som angst, ensomhed og selvmordstanker.
”Det er et stort og vigtigt samfundsansvar at sætte ind over for problemet,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, der fortsætter:
”Vi ved ikke, hvad den stigende psykisk mistrivsel skyldes. Men vi ved faktisk en hel del om, hvilke risikofaktorer der er – og dermed kan vi forebygge bedre. Hidtil har debatten fokuseret meget på, at stigende pres og test i skolen fører til mistrivsel. Men vi bør i høj grad også rette blikket mod de små børn.
Fra forskningen ved vi, at tryghed i den tidlige barndom er meget vigtig i forhold til at trives senere hen.”
Børns Vilkår har lavet et politisk udspil til, hvordan vi sætter ind over for psykisk mistrivsel. Organisationen foreslår en bred national strategi, der blandt andet skal sikre en øget tryghed blandt små børn fra deres forældre og pædagoger.
”Små børn har brug for voksne i deres nærhed, som kan forstå børnene og handle på deres behov. Det kræver voksne, der er rustet til opgaven – og at de får hjælp til det, hvis de ikke er,” siger Rasmus Kjeldahl og påpeger, at forældre kan have svært ved at finde overskud til at tage vare på barnet, hvis de selv er i krise eller ude af balance – eksempelvis i forbindelse med depression eller skilsmisse.
”I vuggestue eller dagpleje kan der være tale om, at der simpelthen ikke er hænder nok – eller at hverdagen i institutionen ikke er organiseret efter børnenes behov,” siger Rasmus Kjeldahl.
Børns Vilkår foreslår en national strategi, som bl.a. skal sikre:
- at sundhedsplejersker over hele landet benytter sig af metoder, der er standardiserede og systematiserede, når de skal vurdere små børns psykiske sundhed og trivsel.
- at alle børn får en tryg relation til deres nærmeste voksne – både i hjemmet og vuggestuen eller dagplejen. Det kræver bedre lovgivning, opkvalificering og flere hænder.
- at vi griber ind overfor børn, der har det dårligt i skolen på grund af problemer med inklusion og omsorgssvigt. Disse børn bør have ret til en skoleplan, som sikrer deres trivsel.