Forældelsesfristen endelig fjernet
Folketinget fjerner i dag forældelsesfristen i sager, hvor børn har været udsat for overgreb og myndighedssvigt – oven i købet med tilbagevirkende kraft. En stor sejr for svigtede børn, mener vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg Johnsen.
Det er en fantastisk nyhed for børnene, at forældelsesfristen afskaffes med tilbagevirkende kraft, lyder det fra vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg Johnsen.
”Når det offentlige tilsidesætter loven og ikke beskytter børnene imod svigt og overgreb, har vi som samfund svigtet. Derfor er det kun rimeligt, at ofrene for offentligt svigt får mulighed for at få oprejsning ved en domstol. Mange ofre for offentligt svigt har et stort behov for, at der bliver placeret et ansvar,” siger hun.
Indtil nu har der ikke været fastsat en særlig forældelsesfrist for erstatningssager vedrørende børn. Kommunerne har dermed kunnet påberåbe sig den almindelige 3-årige forældelsesfrist – en tidsramme, som langt fra er nok i sager med svigtede børn, der i nogle tilfælde først efter mange år er i stand til at sætte ord på deres oplevelser med overgreb og myndighedernes manglende indgriben.
Børns Vilkår har gennem længere tid arbejdet politisk for at afskaffe den forældelsesfrist, så børnene kan få oprejsning, uanset hvornår de er klar til at rejse sagen. Løsningen, som bakkes op af et bredt politisk flertal, betyder også, at Børns Vilkår fortsat skal screene, rådgive og hjælpe med at forberede sagerne, inden de sendes til en advokat.
Læs mere om Børns Vilkårs støtte til børn ved erstatningssager her