Hundredvis af samtaler om corona på BørneTelefonen
For første gang nogensinde sidder BørneTelefonens frivillige rådgivere hjemmefra og hjælper børn og unge – og der er travlt! Siden januar 2020 har der været 649 samtaler om corona på BørneTelefonen. Børnene er bange og bekymrede, og mange er frustrerede over, at skolerne er lukket.
Antallet af samtaler om corona på BørneTelefonen steg markant efter statsministerens pressemøde den 11. marts, hvor det danske samfund lukkede ned. Det betød, at corona i marts måned blev det næst hyppigste emne, børn henvendte sig om på BørneTelefonen, lige efter samtaler om forholdet mellem barn og forældre. De to emner fortrængte emnet kærlighed/forelskelse fra førstepladsen, som ellers har været det hyppigste emne på BørneTelefonen i mange år.
Samtalerne om corona spænder fra bekymringer og angst for sig selv og familien til udfordringer med skolen og hverdagen. Mange børn giver udtryk for at være bange for, hvad sygdommen kan gøre. De er bekymrede for nærmeste familie – forældre, der ikke er raske, og bedsteforældre, som er oppe i årene. Der er også børn, som selv lider af sygdom, og er bange for, hvad corona kan betyde for dem.
Flere børn giver udtryk for, at det er svært at være så meget hjemme hos deres forældre og søskende. Samtidig fortæller skilsmissebørn, at corona har gjort hverdagen sværere, da de normale faste rammer omkring samvær er opløst eller forandret på ubestemt tid.
Også hjemmeundervisning, lektier, savn efter venner og klassekammerater fylder i samtalerne med børn.
Der er forskel på, hvad piger og drenge henvender sig mest om:
Udsatte børn er dobbeltudsatte
Det kendetegner samtalerne, at corona hos nogle børn øger allerede eksisterende udfordringer og vanskeligheder. Det gælder eksempelvis børn, der i forvejen bekymrer sig på grund af sygdom, eller har et anstrengt forhold til forældre eller søskende. Det gælder også børn, der normalt bekymrer sig om forældrenes økonomi eller arbejdssituation eller er anbragt uden for hjemmet.
Skilsmisseproblematikker fylder mest på ForældreTelefonen
Også ForældreTelefonen holder stadig åben, og her har der i marts været 52 samtaler om corona. Langt de fleste af disse samtaler er med skilsmisseforældre, som er i vildrede om, hvad de skal gøre i forhold til samvær. Mange er i tvivl om, hvorvidt det er forsvarligt, at deres barn skifter fra den ene forælder til den anden, på grund af smittefaren. Blandt disse er der også samtaler, der handler om, at forældrene er bekymrede for, om myndighedernes anbefalinger og forholdsregler bliver overholdt hjemme hos den anden forælder.
Selvom udfordringer med samvær er det, der fylder mest i samtalerne om corona på ForældreTelefonen, er der også samtaler, der handler om at få en dagligdag til at fungere, efter at corona har ændret på det hele. Der er forældre, der henvender sig for at få rådgivning i forhold til, hvordan de skal forholde sig til legeaftaler og hjemmeskoling. Endelig er der også forældre, der er bekymrede, fordi deres børn eller de selv er kronisk syge. De vil gerne have råd til, hvordan de skal forholde sig for at undgå smitte.
Få vores nyhedsbrev
"*" indikerer påkrævede felter