Juleaften nærmer sig, og BørneTelefonen gør klar til tunge samtaler
Juleaften sidste år handlede 39 pct. af rådgivningssamtalerne på BørneTelefonen og HØRT om psykisk mistrivsel som angst, selvmordstanker og ensomhed. Børns Vilkår forventer, at børn og unges behov for at tale med en voksen i julen bliver mindst lige så stort i år.
”Hjemme hos mig er det bare mig og min far. Min far er meget sur, jeg prøver alt hvad jeg kan men intet er godt nok, han finder altid noget, jeg har gjort forkert. I dag sad jeg på værelset og rystede fordi jeg var bange for at gå ud og få morgenmad, fordi han hele dagen før (24 december) ikke snakkede til mig”, skrev en 13-årig til BørneTelefonen sidste jul.
Det er ikke alle børn og unge, der glæder sig til jul og ekstra tid med de nærmeste. I familier, hvor vold, misbrug og svigt fylder, kan julen være særligt svær at komme igennem.
Det afspejler sig i samtalerne på BørneTelefonen og HØRT, hvor der sidste år, alene på juleaften, var 72 samtaler. Nogle handlede om at føle sig ensom eller være udsat for vold. Andre handlede om skilsmisse og frygten for at skuffe den forælder, barnet ikke skulle holde jul med.
”I juleferien, hvor hverdagen går på standby, risikerer de mest udsatte børn og unge at stå ekstra meget alene. Vi ved, at vold, misbrug og svigt har en tendens til at tage til i julen, og der er en risiko for, at det i mindre omfang bliver opdaget, fordi lærere og pædagoger, som ellers holder øje med børnene, har fri”, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
I julen har BørneTelefonen og HØRT en ekstra høj andel af de meget alvorlige samtaler. På døgnet omkring juleaften sidste år handlede 39 pct. af rådgivningssamtalerne om emner relateret til psykisk mistrivsel – flest var om angst, selvmordstanker, ensomhed og selvskadende adfærd. For resten af året var den samlede andel af samtaler om psykisk mistrivsel 23,9 pct.
Alle voksne har et ansvar
Julen kan for mange børn og unge forstørre kontrasten til det, de ikke selv har. Når samtalerne i klassen handler om adventshygge, juletræspyntning, æbleskiver og julefilm med familien, kan det føles trist og ensomt for de børn, der ikke kan se frem til de ting, fortæller Rasmus Kjeldahl.
”Mange børn og unge forsøger at skjule, at deres virkelighed er anderledes, fordi de ikke vil skille sig ud. I skolen trækker de sig fra samtalerne og fællesskabet, og derhjemme skruer de ned for ønsker og forventninger, fordi de ikke vil presse forældrene. Det er en stor tillidserklæring, når sårbare børn og unge fortæller os, hvor svært det er at komme igennem julen. BørneTelefonen er deres fortrolige rum, og det værner alle vores frivillige rådgivere om”, siger Rasmus Kjeldahl.
Selvom de frivillige rådgivere på BørneTelefonen og HØRT står til rådighed hele julen, så har alle voksne et ansvar for at være ekstra opmærksomme og reagere, hvis de bliver bekymrede for et barn.
FAKTA
- Juleaften 2022 var der 72 samtaler på BørneTelefonen og HØRT. 27,8% af disse samtaler var i nattetimerne mellem klokken 23 og 07. Til sammenligning var 12,4% af samtalerne om natten i hele 2022.
- Juleaften 2022 handlede 39,0% af rådgivningssamtalerne på BørneTelefonen og HØRT om psykisk mistrivsel-relaterede emner. Det er en voldsom stigning sammenlignet med resten af året, hvor psykisk mistrivsel fyldte i 23,9% af samtalerne.
- Aldersfordelingen i samtalerne på juleaften adskiller sig betydeligt fra, hvordan aldersfordelingen ellers har været i 2022. Andelen af samtaler med de 6-9-årige er fordoblet og det samme gør sig gældende for de 18-24-årige, der udgjorde hele 30,5 pct. juleaften.
- BørneTelefonen har været åben juleaften siden 2014, og det er derfor 10. år, at børn og unge kan kontakte BørneTelefonen i julen.
Skærmguiden
Skærmguiden er lavet til dig, som gerne vil have hjælp til at tage stilling til, hvad dit barn kan lave på skærmen, og hvilken rolle skærmene skal spille i jeres familie.
Fakta om undersøgelsen
- Der er i perioden 8. marts til 2. maj 2023 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt børnehaver, der deltager i Børns Vilkårs landsdækkende børnehavepanel. I alt har 567 børn fra årgang 2016/2017 besvaret undersøgelsen. De børn, der har deltaget, kommer fra 57 forskellige institutioner
- Som supplement til spørgeskemaundersøgelsen er der gennemført kvalitative interviews med 44 børn i alderen 4-5 år, heraf er 21 piger og 23 drenge. Der indgår desuden interviewmateriale indsamlet i forbindelse med en undersøgelse tidligere på året om børns oplevelse af tryghed i familien. Alle interviews er foretaget i børnenes daginstitutioner
- Virksomheden Nielsen gennemfører årligt en seermåling, der måler danskernes brug af TV- og streamingplatforme. Børns Vilkår har modtaget et særtræk på målgruppen 3-6 år. Der indgår 120 børn i denne aldersgruppe