Stadig flere børn udsættes for sexmobning
Over de seneste to år har BørneTelefonen oplevet en fordobling i antallet af børn og unge, der ringer om seksuelle krænkelser på nettet. De mange samtaler viser, at der er brug for mere oplysning om fænomenet og bedre hjælp til børnene, når skaden er sket.
Stadig flere børn og unge får delt billeder mod deres vilje. På BørneTelefonen hos Børns Vilkår er antallet af henvendelser om seksuelle krænkelser på nettet næsten fordoblet på to år. I 2015 fik BørneTelefonen således op mod 100 af den slags. En tendens der vokser i takt med, at flere børn får mobiltelefoner og iPads med kamera i.
”Til at starte med var jeg imod det, men så syntes jeg, det var sjovt nok, ” skriver en pige på 13 år til Brevkassen. ”Men så skrev en mand på 44 år. Han skrev, at han var 14 år, og at han bare var ude på at skrive lidt for sjov. Men efter en uge eller to ville han mere.”
Desværre er pigen ikke alene om at have mødt et uærligt menneske på internettet. På BørneTelefonen hos Børns Vilkår hører vi alt for ofte om, noget der skulle være sjovt, men som er endt i chikane, trusler og afpresning.
”Vi ved fra BørneTelefonen, at ofrene ofte er skamfulde og ‘går helt i sort’, når de udsættes for sexmobning. Der er derfor brug for en massiv oplysningskampagne og bedre akut hjælp til børnene og de unge, når skaden er sket. Eksempelvis skal det være nemmere for børn at anmelde sexmobning til politiet, og børnene skal have hjælp til at få nøgenbillederne fjernet fra diverse hjemmesider igen,” siger børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Charlotte Smerup.
Lokker med point og præmier
De seksuelle krænkelser på nettet kan være mange ting. Måske har barnet chattet med én, der begynder at onanere. Andre blotter sig eller fanger børnene ind via såkaldt grooming. Her lokkes børnene i spil med point og virtuelle gaver, og kommer i kontakt med én, der udgiver sig for at være jævnaldrende. Groomers ved, hvilke steder børnene har profiler, og de sikrer sig noget, de kan bruge mod barnet, som billeder eller chatlogs, og derfor tør børnene ikke fortælle det til nogen. Angsten for, hvad der så kan ske, får dem til at gå med problemerne alene.
”Jeg er sindssygt bange for jeg vil ikke miste mine forældre, og jeg ved, de vil hade mig for det her. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Hjælp mig! ” som en pige skriver til BørneTelefonens brevkasse.
De fleste, der ringer om seksuelle krænkelser på nettet, er mellem 13 og 15 år. Men der er også børn i 9-10 års alderen, der henvender sig, ligesom der er unge mellem 16 og 19 år og derover.
Bed om hjælp fra en voksen
Uanset om det drejer sig om hævnporno eller grooming, så forvolder krænkelserne børnene stor skade.
”Når børnene ringer, er de dybt fortvivlede og modløse, fordi det er løbet løbsk, og de slet ikke kan overskue konsekvenserne,” siger Charlotte Smerup.
Ofte ringer de, fordi de ikke tør sige det til deres forældre. De frygter for eksempel, at forældrene bliver sure og tager deres mobiltelefon fra dem. Men det er vigtigt at søge hjælp hos en voksen:
”Vi råder de unge til at fortælle det til forældrene eller til en anden voksen, der kan hjælpe dem. Vi taler med dem om, hvor alvorligt det er, og opfordrer dem altid til at politianmelde det. Vi kan stoppe den digitale vold, men kun hvis vi bryder tabuet, ” siger Charlotte Smerup, og understreger:
”Ingen børn skal gå alene med det, og der er hjælp at hente. ”
Det fortæller børnene
”Der er en person, der bliver ved med at sms mig. I starten ignorerede jeg det, men så begyndte jeg at svare, og fandt ud af, at han var 32 år. Alligevel skrev jeg videre med ham. Jeg vidste godt, at det var forkert. Men jeg følte mig, som om jeg var vigtig. Jeg vil ikke have, at han skal skrive med mig mere. Men jeg kan ikke sige det til min mor, for jeg endte med at sende ham et billede. Hvad skal jeg gøre? ”
Pige, 12 år
” For noget tid siden filmede jeg mig selv på en app kaldet videostar, hvor jeg langsomt smed tøjet og til sidst var helt nøgen. Jeg ved ikke, hvorfor jeg lavede den. Jeg slettede den med det samme, men nu er jeg så bange for, at videostar stadig har min video, og at de kan ligge den på nettet og bruge den mod mig. ”
Pige, 11 år
”Jeg kom via Snapchat kom til at sende et lettere erotisk billede af mig selv og lagde det ud på MyStory, hvor alle kan se det i 24 timer. Tre venner tog et screenshot af det og gemte billedet på deres telefoner. Nu frygter jeg, at billederne kan ødelægge mit liv. Jeg har ikke tænkt på andet den sidste uge og ved ikke, hvad jeg skal stille op. Jeg er virkelig bange for, hvad der skal ske.”
Dreng, 15 år
Hjælp dit barn på nettet – læs her!
Børn og unge skal hjælpes – støt her!